piątek, 18 maja 2012

Pstrąg w pietruszcze, cytrynie i czosnku

Tym postem chyba się narażę kilku osobą ale muszę się Wam do czegoś przyznać, doskonale wiem jak ryby są pyszne i  zdrowa ale bardzo mało ich jemy. Po prostu boję się ości. Wiem, wiem, powiecie że są filety są bez ości  i takie daję częściej je swoim dzieciaką ale i tak zawsze mam obawy. 
A u Was jak z tymi rybkami?
Dziś właśnie piekłam pysznego pstrąga, Najczęściej robię je w najprostszy sposób jak sie da i wydaje mi się, że ten przepis właśnie taki jest.

Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. 




Składniki:
2 pstrągi w całości, wypatroszone
5 plasterków cytryny
2 ząbki czosnku
4 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek




Przygotowanie:
Rybę posypujemy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wkładamy do  środka pietruszkę, pokrojony na drobno  czosnek i cytrynę. Z wierzchu polewamy oliwą z oliwek. Następnie tak przygotowaną rybę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja ją dałam na całą noc
A rano pieczemy w piekarniku około  40 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem, a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 minut. 

sobota, 12 maja 2012

Ryż z truskawkami

Dziś przepis na szybki i chyba każdemu smakujący obiad. Mi osobiści ryż z truskawkami kojarzy się z latem, piękną pogodą, słońcem i upałem. Gdzie siedzę sobie w zaciszu swojego ogródka pod parasolem i objadam się lekkim pysznym obiadkiem. I tak było właśnie wczoraj, niestety z wczorajszej pogody korzystał tylko starszy synek.





Składniki:
1,5 szklanki ryżu
świeże albo mrożone truskawki
troszkę cukru


Przygotowanie:
Mrożone truskawki wcześniej rozmrażam następnie miksuję blenderem i odrobinę dodaje cukru.
 Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany ryż nakładam na talerz i polewam sosem truskawkowym.

czwartek, 10 maja 2012

Czekoladowe naleśniki

I nas dopadła choroba – ospa. Od trzech tygodni siedzimy w domu i kurujemy się. Dwa pierwsze tygodnie Szymuś chorował ale na szczęście nawet w miarę dobrze przetrwał chorobę i szybko mu wszystko przeszło. Ale za to młodszego synka strasznie wysypało i pierwsze dni były naprawdę ciężkie ale na szczęście Filipek szybko wraca do zdrowia i już szaleje po domu. A ja żeby troszkę osłodzić moim chłopkom życie zaserwowałam pyszne czekoladowe naleśniki, przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Naleśniki są naprawdę pyszne inne i bardzo szybkie w przygotowaniu.


Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody (wody można dać troszkę więcej jeśli naleśniki mają być cieńsze)
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżka ciemnego kakao

 na polewę:
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

 Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem ze sobą. Naleśniki smażymy na patelni bez użycia oleju ( gdyż jest ono w cieście). Czekoladowe naleśniki nadziewamy według upodobań, ja smarowałam białym serem. Gotowe naleśniki polewamy sosem. Sos powstaje z roztopionego masła, cukru i kakao.