czwartek, 28 czerwca 2012

Ciasto truskawkowe

Wiem, wiem, że Dzień Taty był już kilka dni temu ale jak zwykle nie mam czasu na nowy wpis na blogu z czego bardzo ubolewam.
Z okazji tego święta mój starszy synek zaproponował mi abyśmy upiekli coś smacznego. A że truskawkowy sezon w pełni znalazłam przepis ad mojej siostrzyczki na pyszny truskawkowe ciasto. Synek z zapałem kroił truskawki, układał biszkopty i miksował śmietanę że aż było miło patrzeć  jak rośnie mi mały pomocnik.
Ciasto jest idealne na lato, bardzo lekkie smaczne.

Przepis pochodzi z bloga mojej siostrzyczki Na trzecim pięterku





Składniki:
1/2 kg. truskawek świeżych plus truskawki do dekoracji
2 galaretki truskawkowe
0,5 litra śmietany 30% albo 36%
2 paczki biszkoptów okrągłych


Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, truskawki pokroimy. Galaretki rozpuścić w 0,5l wody , wrzucamy pokrojone truskawki do tężejącej galaretki. Masę galaretkową wlewamy do ubitej śmietany.Wszystko razem mieszamy.
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy zmiksowane biszkopty ( ja biszkopty zmiksowałam w blenderze). Na to nakładamy masę truskawkową.
Takie ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Zastygnięte ciasto dekorujemy świeżymy truskawkami.




środa, 20 czerwca 2012

Chleb pszenny na miodzie

Bardzo dawno nie piekłam chleba więc po dłuższej przerwie piekąc ten pyszny chlebek miałam "stresa" czy mi wyjdzie. Na szczęście chlebek wyrósł, upiekł się i był pyszny wszystkim smakował do ostatniego okruszka. A mi było bardzo miło patrząc ja moja rodzinka zajada się chlebem własnej roboty. To naprawdę motywuje i daje mi że warto posiedzieć e kuchni nocy

Przepis pochodzi z bloga co dziś jemy mamo?











Składniki:

50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki wrzątku
2 łyżki miodu
750 g pszennej mąki
1/3 szklanki letniej wody
 1½ łyżeczki soli
1½ łyżki masła




Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Do miski wlewamy ½ szklanki wrzątku, dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
Po przestudzeniu dodajemy drożdże i 250 g mąki. Całość mieszamy łyżką. Miskę z ciastem kładziemy na garnku z wrzącą wodą aby wyrosło do podwójnej objętości. Po wyrośnięciu ciasto zbijamy i dodajemy 1/3 szklanki letniej wody (w której rozpuszczamy sól), roztopione masło i resztę mąki. Ciasto dobrze wyrabiamy a następnie  wkładamy do foremki keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy a przestudzonym smarujemy wierzch ciasta.
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-40 minut.




piątek, 8 czerwca 2012

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Trzecią moją propozycją dla Was jest z bloga Moje wypieki ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką. Moje ciasto jest trochę zmodyfikowane oczywiście z godnie z przepisem gdyż zamiast maślanki ja użyłam jogurtu naturalnego.










Składniki: 
Ciasto:
1/2 kg mąki luksusowej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
300 g rabarbaru

Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy



Przygotowanie:
Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli dodajemy olej i ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodajemy do ciasta jogurt naturalny i przesianą mąkę, cały czas miksując.

Kruszonka: 
Wszystkie składniki wyrabiamy palcami, by powstała kruszonka.

Ciasto wykładamy do dużej formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę kładziemy pokrojony rabarbar i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem .



Ucierane ciasto z rabarbarem

Inny prosty i smaczny przepis na ciasto z rabarbarem jest ucierane ciasto z rabarbarem z Kotlet.TV.






Składniki:
190 g masła miękkiego
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 300 g rabarbaru



Przygotowanie: 
Na samym początku przygotowań kroimy rabarbar w plasterki i zasypujemy dwoma łyżkami cukru. Odstawiam. 
Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na jasny kolor.
Potem kolejno dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Do tego dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia i miksujemy. 
Przygotowujemy kruszonkę, mieszając masło z cukrem i mąką aż powstaną malutkie kuleczki.
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
 Na ciasto kładziemy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 55-65 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 



Tarta z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Dziś będzie monotematycznie to znaczy rabarbar w trzech odsłonach. Wstyd się przyznać ale rabarbar w tym roku dopiero na dobre zagościł w mojej kuchni.
Pierwszy przepis to tarta z budyniem, rabarbarem i kruszonką, z bloga brulion z przepisami.




Składniki:
Ciasto na tarta:
250g maki
2 jajka
100g mała pokrojonego w kostke, niezbyt twardego
szczypta soli
100g cukru pudru


Nadzienie:
3 duże i długie gałązki rabarabaru
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
1 łyżeczka ekstratu z wanilii

Kruszonka:
100g maki
75g masła
75g cukru
1 łyżeczka ekstratu z wanilii



Przygotowanie:
Ciasto na tartę:
Mąkę wysypujemy na blat na srodku zrobic wgłębienie. Wkładamy tam maslo, cukier puder i sól, które ze sobą mieszamy palcami, dodając jajka, potem stopniowo mąke. Dobrze wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto dłoni, żeby bylo całkiem gładkie. Formujemy kule, owijamy folią  spozywcza i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Nadzienie:

Rabarbar myjemy, kroimy na kawalki ok. 1cm. wkładamy do miski, posypujemy cukrem i mieszamy oraz odstawiamy na bok.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając ekstrat waniliowy do mleka. Następnie ostudzamy.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki i nakładamy na formę do tarty tak aby przykryło całe dno i boki foremki. Nakłuwamy spód widelcem. Budyń wylewany na spód tarty a następnie układamy rabarbar odsączony z soku.

Kruszonka:
W misce rozdrabniamy palcami pokrojone na kawałki zimne masło z maka i cukrem, dodajemy następnie ekstrakt. Zagniatamy kruszonkę.

Na koniec tartę posypujemy kruszonką.
Pieczemy tartę około 35 minut w 180 stopniach.