poniedziałek, 21 stycznia 2013

Bezki Pawłowej

Dziś też będzie słodko. Rozpieszczając moich chłopaków na podwieczorek weekendowy upiekłam bezy.  Bezy są naprawdę smaczne dla małych rączek idealne.
Bezę Pawłowej już któryś raz piekłam  i zawszę boję się że nie urośnie. Ale na szczęście udaje się zawsze. Beza jest z wierzchu krucha a w środku wilgotne i jakbym mogła sama zjadła bym wszystkie takie puste, same bez śmietanki.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lowson " Jak być domową boginią"





Składniki:
8 białek
szczypta soli
500 g. cukru
4 łyżki skrobi kukurydzianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1 cytryny
300 ml. śmietanki kremówki
1/4 szklanki cukru pudru
gorzka czekolada do posypania


Przygotowanie:
W dużej misce razem z solą ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dosypujemy łyżką za łyżką cukier aż do uzyskania lśniącej satynowej śnieżnobiałej piany. Dodajemy skrobi kukurydzianych, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i wszystko razem dobrze mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okręgi o średnicy około 10 cm.
Na każdy okręg nakładamy porcje piany bezowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celciusza. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celciusza i pieczemy około 30 min. Wyłączamy  piekarnik i pozostawiamy bezy do wystygnięcia.
Następnie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na każdą bezę nakładamy porcję śmietany i oprószamy startą gorzką czekoladą

wtorek, 15 stycznia 2013

Ptysie z bitą śmietaną

Serdecznie witam Was w Nowym Roku.

Ostatnimi czasy w naszym domu hitem są ptysie z bitą śmietaną. Najbardziej nimi zajada się mój starszy synek choć młodszemu też smakują tylko takie puste. Im smakuje a ja piekę i ciesz się jak widzę ich radość w jedzeniu. Chyba nie ma nic przyjemniejszego dla matki.

Przepis jest z bloga Moje Wypieki    z moimi małymi modyfikacjami.





Składniki:
ciasto ptysiowe:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

masa śmietanowa:
250 g śmietany 30% kremówka
1/2 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:
ciasto ptysiowe:
W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Masę zostawiamy do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy do gładkości. Z ciasto za pomocą łyżki robimy ptysie i kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.  
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

masa śmietankowa:
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na gęstą śmietanę.

Wystudzone ptysie przecinamy na pół i smarujemy śmietanką, przykrywam drugą połówką.