sobota, 30 marca 2013
poniedziałek, 18 marca 2013
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Ostatnio wypatrzyłam ten przepis na Facebooku i zdjęcia tej drożdżówki
tak mnie ujeły że musiałam upiec. Nawet się nie spodziewałam tego że ciasto
zeszło jak "ciepłe bułeczki" i wszyscy zjedliśmy go jeszcze ciepłe
prosto z piekarnika. Ciasto naprawdę jest przepyszne delikatne a zarazem
słodkie dzięki czekoladzie.
Moje ciasto może nie wygląda tak cudnie jak na blogu z którego wzięłam przepis ale za to naprawdę jest pyszne idealne do popołudniowej kawki dla dorosłych i ciepłego kakao dla mniejszych domowników.
Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g) ja użyłam40 g. drożdży świeżych
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła
Przygotowanie :
Ciasto:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
Nadzienie:
Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
Z ciasta uformować literkę U, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.
Moje ciasto może nie wygląda tak cudnie jak na blogu z którego wzięłam przepis ale za to naprawdę jest pyszne idealne do popołudniowej kawki dla dorosłych i ciepłego kakao dla mniejszych domowników.
Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g) ja użyłam40 g. drożdży świeżych
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła
Przygotowanie :
Ciasto:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
Nadzienie:
Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
Z ciasta uformować literkę U, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.
Etykiety:
ciasta drożdżowe,
czekolada,
drożdże
środa, 13 marca 2013
Cynamonowe ślimaczki
"koniecznie musisz to wrzucić na blog, inne dzieci padną jak to zjedzą” te słowa przeczytałam na blogu Magdy i rzeczywiście coś jest w tych słowach. Moim dzieciom smakowały bardzo. Bułeczki są pyszne, delikatne i bardzo cynamonowe ale my takie lubimy.
Przepis pochodzi z bloga Fantazje kulinarne Magdy K.
2 jajka
6 łyżek cukru
125g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
2 łyżki cynamonu
Przygotowanie :
Przepis pochodzi z bloga Fantazje kulinarne Magdy K.
Składniki :
ciasto:
1 szklanka mleka 2 jajka
6 łyżek cukru
125g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
nadzienie:
8 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie :
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i wymieszać.
Wsypać także drożdże i odstawić na kilka minut, przykryte ściereczką.
W dużej misce mąkę wymieszać z solą, dodać
jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić
ciasto, jeśli będzie taka potrzeba dodać odrobinę mąki. Wyrabiać najlepiej około
10 minut. Ciasto zostawić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na grubość
około 0,5 cm w kształt prostokąta. Posypać całym nadzieniem, zostawiając około 2
cm wolnego miejsca przy jednym z dłuższych brzegów. Zaczynać od przeciwnej
strony zwijamy ciasto w rulon. Następnie kroimy w plastry o grubości około 2-3
cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 15-20
minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)