środa, 28 października 2009

czekoladowe croissanty






Ciasto francuskie to jedna z kilku rzeczy jakie zawsze nam w swojej domowej spiżarni. A w połączeniu z czekoladą tworzą pyszne rogaliki.  Przepis pochodzi od Nigelly, która jest dla mnie dużą inspiracją 


Składniki: 
1 opakowanie gotowego cista francuskiego ( około 400g.)
100g.gorzkiej czekolady 
1 jajko, roztrzepane


Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na w 6 kwadratów. Każdy kwadrat przekrój na 2 trójkąty.

Czekoladę kroimy na małe kawałki (około 1cm.)  i umieszczamy na środku każdego trójkącika. Delikatnie zawijamy ciasto, od dołu do czubka trójkąta. Delikatnie sklamy boki palcami i nadajemy mu krztałt półksiężyca

Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 220ºC 15 min., aż będą puszyste i nabiorą złotego koloru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz