środa, 28 października 2009
czekoladowe croissanty
Ciasto francuskie to jedna z kilku rzeczy jakie zawsze nam w swojej domowej spiżarni. A w połączeniu z czekoladą tworzą pyszne rogaliki. Przepis pochodzi od Nigelly, która jest dla mnie dużą inspiracją
Składniki:
1 opakowanie gotowego cista francuskiego ( około 400g.)
100g.gorzkiej czekolady
1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na w 6 kwadratów. Każdy kwadrat przekrój na 2 trójkąty.
Czekoladę kroimy na małe kawałki (około 1cm.) i umieszczamy na środku każdego trójkącika. Delikatnie zawijamy ciasto, od dołu do czubka trójkąta. Delikatnie sklamy boki palcami i nadajemy mu krztałt półksiężyca
Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 220ºC 15 min., aż będą puszyste i nabiorą złotego koloru.
Etykiety:
ciasteczka,
ciasto francuskie,
czekolada,
Nigella Lowson
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz