wtorek, 3 listopada 2009

chleb pszenno-żytni na zakwasie






Jeśli już mam swój zakwas to teraz czas na pieczenie chlebka. Podobnie jak zakwas chleb piekłam pierwszy raz, wyszedł to będę częściej piekła pyszne chlebki. 

przepis pochodzi od abbry


Składniki:

zaczyn:

30g. zakwasu żytniego

100g. mąki pszennej

10g. mąki żytniej

60g. wody


ciasto:

600g. mąki pszennej

50g. mąki żytniej

350g. wody 

1,5 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Składniki zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia mieszamy mąkę pszenną i żytnią z wodą, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i zaczyn i wszystko szybko zagniatamy przez kilka minut, ciasto ma być średnio ścisłe (jeśli trzeba dodajemy trochę wody albo mąki). Zagniecione ciasto odstawiamy na 2 - 2,5 godziny. W tym czasie ciasto należy odgazować dwa razy. Ciasto rozpłaszczamy uderzając a brzegi ciasta zawijamy do środka. 

Z ciasta formujemy bochenek ( robimy to tak jak wcześniej odgazowywaliśmy ciasto). Położyć bochenek zlepieniem do góry na ściereczkę posypaną mąką ( można też ciasto włożyć do koszyka) i odstawić do wyrośnięcia na 3 - 4 godziny ( aż podwoi swoją objętość). 

Po kilku godzinach ciasto nacinamy i przełożyć na gorącą blaszkę.  

Chlebek piec w temp. 240ºC około 40 -45 min. Cheb jest upieczony gdy wydaje głuchy dźwięk postukany od spodu.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz