Jeśli już mam swój zakwas to teraz czas na pieczenie chlebka. Podobnie jak zakwas chleb piekłam pierwszy raz, wyszedł to będę częściej piekła pyszne chlebki.
przepis pochodzi od abbry
Składniki:
zaczyn:
30g. zakwasu żytniego
100g. mąki pszennej
10g. mąki żytniej
60g. wody
ciasto:
600g. mąki pszennej
50g. mąki żytniej
350g. wody
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Składniki zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia mieszamy mąkę pszenną i żytnią z wodą, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i zaczyn i wszystko szybko zagniatamy przez kilka minut, ciasto ma być średnio ścisłe (jeśli trzeba dodajemy trochę wody albo mąki). Zagniecione ciasto odstawiamy na 2 - 2,5 godziny. W tym czasie ciasto należy odgazować dwa razy. Ciasto rozpłaszczamy uderzając a brzegi ciasta zawijamy do środka.
Z ciasta formujemy bochenek ( robimy to tak jak wcześniej odgazowywaliśmy ciasto). Położyć bochenek zlepieniem do góry na ściereczkę posypaną mąką ( można też ciasto włożyć do koszyka) i odstawić do wyrośnięcia na 3 - 4 godziny ( aż podwoi swoją objętość).
Po kilku godzinach ciasto nacinamy i przełożyć na gorącą blaszkę.
Chlebek piec w temp. 240ºC około 40 -45 min. Cheb jest upieczony gdy wydaje głuchy dźwięk postukany od spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz