Jakiś czas temu miałam urodziny i swoim gościom zaproponowałam tort czekoladowy a nawet potrójnie czekoladowy. Przepis pochodzi z Nigelly.
Składniki:
Ciasto:
2 ⅔ szklanki mąki¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
3 jajka
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
¾ szklanki roztopionego masła
½ szklanki oleju kukurydzianego
1 ⅓ szklanki zimnej wody
Masa:
ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%
1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
1¾ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
ciasto:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę. W mikserze ubijamy dobrze masło i olej, potem dolewamy wodę. Dosypujemy suche składniki i miksuj na małej prędkości. Dodajemy składniki z drugiej miski, miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy mase do tortownicy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pieczemy ciasto przez 45-50 min. (aż będzie suche). Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia, później przecinamy ciasto na połowę.
Masa:
W kąpieli wodnej roztopiamy czekoladę.
W misce na gładką masę ubijamy masło, potem dodajemy cukier puder i mieszamy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy czekoladę, mieszamy na idealnie gładką masę.
¼ polewy smarujemy jedno ciasta, kładziemy na nie drugie ciasto. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boli ciasta.
ehhh :) wygląda jak pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuń