czwartek, 26 listopada 2009
Cytrynówka
Już od jakiegoś czasu "chodziło" za mną zrobienie domowej nalewki. A że w ręce dostał mi się fajny przepis spróbowałam go wypróbować i wyszła pyszna cytrynówka. Idealna na chłodne jesienne wieczory, które nas teraz czekają.
Składniki:
1/4 kg. cytryn
1/4 kg. cukru
250 mil. wody
500mil. spirytusu
Przygotowanie:
Cytryny starannie myjemy, wyparzamy i cieniutko obieramy ze skórki, tak żeby na skórce nie było białego miąższu. Zalewamy skórki z cytryny spirytusem w szklanym naczyniu, przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
Po 24 godzinach przygotowujemy w garnku syrop z wody z cukru. Do gorącego syropu dodajemy przefiltrowany spirytus, w którym moczyły się skórka cytrynowa. Dobrze wszystko mieszamy i pozostawiamy na następne 24 godziny w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Nalewka jest od razu gotowa do spożycia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz