sobota, 28 listopada 2009
Fish and Cips
Ryba to nie za bardzo lubiana potrawa dlatego zawsze gdy ją proponuje na obiad szukam jakiegoś fajnego przepisu i znalazłam, który na pewno częściej będę robić bo ryba bardzo smakowała.
Przepis ten pochodzi z bloga Majki
Składniki:
400 g ziemniaków
100 g maki
sol
świeżo zmielony czarny pieprz
2 jajka
1 łyżka mleka
100 g bułki tartej
2 łyżeczki i trochę oliwy
4 filety rybne
Sos tatarski:
1 gałązka natki pietruszki
2 małe ogórki konserwowe
4 łyżki majonezu
skórka i sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie mjemy. Na talerzu wymieszamy maka z sola i pieprzem. W miseczce rozbełtać jajko z mlekiem. Bulkę tarta mieszamy na oddzielnym talerzu z 2 łyżeczkami oliwy i sola.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Filety myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Panierujemy najpierw w mace, następnie w jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej. Układamy fileta na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Ziemniaki kroimy na cząstki, mieszamy z olejem i sola. Układamy na blaszce obok ryby. Pieczemy w gorącym piekarniku około 30-35 min. do momentu az ziemniaki i ryba nabiorą złocistobrazowej barwy.
sos tatarski:
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, odrywamy listki od gałazki. Siekamy drobno razem z ogórkami. Mieszamy z majonezem, skórka i sokiem z cytryny, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Etykiety:
cytryna,
dania mięsne,
majonez,
ogórek,
ryby,
sosy i pasty,
ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie połączenie. I zamiast zwykłych frytek zdecydowanie wolę frytki w mundurkach :) Po takim jedzeniu mam wyrzuty sumienia, ale warto ;)))
OdpowiedzUsuńJa ryby uwielbiam, więc wypróbuję przepis:)No i sos tatarski, mój ulubiony!!!
OdpowiedzUsuńPS.Nasz blog zahasłowany jest. Chciałabym wysłać Wam zaproszenie, ale nie mam mejla. Proszę o kontakt mama-maksa@o2.pl