Przepis ten pochodzi z gazety „Sol i Pieprz” którą kupiłam ze względu na kilka ciekawych przepisów na gulasze, które u mnie w domu wszyscy lubią.
Składniki:
400g. karkówki wieprzowej
200g. cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki sklarowanego masła
400g. kapusty kiszonej
1 łyżka kminku
4 łyżki papryki w proszku
sól, pieprz
500mil. bulionu mięsnego
100g. kwaśnej śmietany
dodatkowo można dodać 1 czerwoną paprykę
Przygotowanie:
Mięso kroimy w duże kawałki. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso z rondla a na tłuszczu po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojony drobno cebule i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy kapustę kiszoną( którą albo wcześniej kroimy albo rozdzielamy widelcem). Mieszamy wszystko, dodajemy kminek, sól i pieprz oraz paprykę. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso, wlewamy bulion. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5 g.
W przypadku wersji gulaszu z papryką po 60 min. gotowania dodajemy pokrojoną na duże kawałki paprykę i dusimy dalej jeszcze 30 min. ale ja papryki nie dodawałam.
Gulasz podajemy z kleksem śmietanowym.
Dodalam :))))))
OdpowiedzUsuń