wtorek, 17 listopada 2009

Placki ziemniaczane z gulaszem i pieczarkami





Placki ziemniaczane znane od zawsze dla jednych znienawidzone zaś przez innych uwielbiane. Ja jestem gdzieś tam po środku, od czasu do czasu chętnie zjem.

Składniki:
Placki:

15 dużych ziemniaków

2 cebule

2 jajka

po 1 łyżce przypraw: sól, pieprz i wegeta


Gulasz:

60dag. mięsa gulaszowego wołowego

50 dag. pieczarek

1 łyżeczka pieprzu

kilka listków laurowych i ziela angielskiego

kilka żyłek mąki


olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

Placki:

Ziemniaki obrane, umyte ścieramy na średnie oczka ( ja tarłam na dużych) na tarce albo w robicie. Cebule także ścieramy na tarce.

Dodajemy do startych ziemniaków i cebuli, całe jajka przyprawy według uznania ( sól, pieprz i wegety) i wszystko razem mieszamy.

Na patelnię nalewamy dość dużo oleju a gdy już będzie gorący łyżką nakładamy masę ziemniaczaną i pieczemy około 3 minut z każdej stromy aż ładnie się przypieką.

 

Gulasz:

Mięso kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy chwilę po czym dodajemy 2 – 3 łyżki mąki i mieszamy, następnie mięso podlewamy gorącą wodę ( wcześniej zagotowaną w czajniku). Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy około 60 min. aż mięso będzie miękkie. W między czasie mieszamy co jakiś czas i dodajemy kilka listków laurowych i ziela angielskiego.

W między czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.

Pod koniec gotowania mięsa dodajemy pieczarki.

Jeśli sos z gulaszu jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną ( 1 łyżką) z niewielką ilością zimnej wody . A jeśli sos jest zbyt gęsty po prostu dolewamy do niego trochę gorącej wody. Na sam koniec gotowania wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe oraz pieprzymy według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz