czwartek, 11 lutego 2010

Bunuelos czyli miniaturki pączki





Tłusty Czwartek warto wtedy nie paczyć na kalorie i skusić się na zjedzenie jednego pączka, a że czasem są małe to można zjeść ich kilka. Kiedyś tak słyszałam, że zjedzone pączki w Tłusty Czwartek nie idą w "biodra" ale jakby to była prawda to fajnie by było.
Chciałam tym razem upiec jakieś inne pączki niż te tradycyjne, które przez cały rok można kupić w sklepie. I znalazłam ten przepis na malutkie pączusie.

Przepis ten jest z książki Nigelly Lowson.

Składniki:
60ml. mleka
1 jajko
150g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka margaryny
olej
cukier puder

Przygotowanie:
W dzbanku mieszamy mleko i jajko.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę. zagniatamy ciasto ( ręcznie lub mikserem) na grudkowatą konsystencję. Następnie do miski wlewamy mieszaninę mleczno-jajeczną i wszystko mieszamy na gładką masę. Można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest zbyt klejące. do rondla wlewamy olej na głębokość 2,5 cm.
Z ciasta robimy małe pączki ( wielkości pomidora koktajlowego) i wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor.
Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz