niedziela, 7 lutego 2010

Spacerkiem na Mont Blanc






Ostatnio przeglądając jedną z książek Nigelli znalazłam ten przepis, spodobał mi się i zrobiłam go jako coś słodkiego do kawki. Wszystkim w domu smakowało.

Przepis ten pochodzi z książki "Nigella ekspersowo"

Składniki:
100g. gorzkiej czekolady
500 mil. śmietany kremówki
2 bezy (o średnicy 7-8 cm.)

Przygotowanie:
Kroimy gorzką czekoladę na drobno albo miksujemy w malakserze na dość drobne okruchy. Rozkładany czekoladę do 6 niewielkich pucharków.
Śmietanę ubijamy na nie zbyt sztywno a następnie kruszymy beze i miksujemy ją ze śmietaną.
Do każdego pucharka na czekoladę nakładamy bitą śmietanę i posypujemy okruchami drugiej bezy.
Wierzch deseru można posypać czekoladą albo ilością kakao.

1 komentarz:

  1. Ale sobie narobiłam smaka!!!! Oj slinka cieknie na widok tych deserów!!! MNIAM :)

    OdpowiedzUsuń