Z okazji tego święta mój starszy synek zaproponował mi abyśmy upiekli coś smacznego. A że truskawkowy sezon w pełni znalazłam przepis ad mojej siostrzyczki na pyszny truskawkowe ciasto. Synek z zapałem kroił truskawki, układał biszkopty i miksował śmietanę że aż było miło patrzeć jak rośnie mi mały pomocnik.
Ciasto jest idealne na lato, bardzo lekkie smaczne.
Przepis pochodzi z bloga mojej siostrzyczki Na trzecim pięterku
Składniki:
1/2 kg. truskawek świeżych plus truskawki do dekoracji
2 galaretki truskawkowe
0,5 litra śmietany 30% albo 36%
2 paczki biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, truskawki pokroimy. Galaretki rozpuścić w 0,5l wody , wrzucamy pokrojone truskawki do tężejącej galaretki. Masę galaretkową wlewamy do ubitej śmietany.Wszystko razem mieszamy.
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy zmiksowane biszkopty ( ja biszkopty zmiksowałam w blenderze). Na to nakładamy masę truskawkową.
Takie ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Zastygnięte ciasto dekorujemy świeżymy truskawkami.
Pysznie wygląda i pysznie smakuje, wiem coś o tym bo go jadłam;)))
OdpowiedzUsuń:):):)
OdpowiedzUsuńPyszności! Nie mogę odżałować, że sezon się kończy!
OdpowiedzUsuń