środa, 26 września 2012

Konfitura rabarbarowa

Robiąc zapasy rabarbarowe postanowiłam spróbować zrobić sobie konfiturę. Wyszedła bardzo smaczny, najbardziej smakuje nam z naleśnikami choć nie raz zjadany prosto ze słoika. 

Przepis pochodzi z bloga Kotlet.tv





Składniki:
250 g. rabarbaru
1/2 szklanki cukru
5 łyżek wody

Przygotowanie:
Rabarbar kroimy na kostkę. Wrzucamy pokrojony rabarbar na patelnię i dodajemy cukier i wodę. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Po 10- 15 minutach gdy rabarbar jest miętki łyżką rozcieramy go. Gotujemy jeszcze przez około 15 - 20 minut co jakiś czas mieszając i nakładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz