Dynia zagościła w moim domu dopiero w tamtym roku. Próbowałam dużo przepisów na krem z dyni dopiero nie dawno trafiłam na ten przepis. Ten przepis jest rewelacyjny bo szybki i prosty a sama zupa jest przepyszna słodka przemieszana ze smakiem tymianku.
Dzieci jak i mąż strasznie polubili zupę z dyni a ja teraz w czasie sezonu dyniowego im gotuję i sama się nią zajadam.
Przepis pochodzi z bloga brulion z przepisami.
Składniki:
800g dyni
1 jabłko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,2l bulionu kurczakowi-warzywnego
przyprawy: imbir, pieprz, gałka muszkatałowa, tymianek, sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynie kroimy w kwadraty, jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Cebule i czosnek drobno szatkujemy i zeszklić na odrobinie oleju na patelni. Wsypać przyprawy oprócz soli i pieprzu, mieszamy i podsmażamy razem. Wrzucamy na patelnię pokrojoną dynie oraz jabłko.
Mieszając smażymy razem chwile.
Przekładamy zawartość patelni do garnka. Wlewamy bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym gotujemy około 20-30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Zmiksować blenderem oraz zupę przyprawiamy do smaku. Całość zagęszczamy śmietaną.
Krem podaję z grzankami.
Grzanki:
Kromki chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię i podpiekamy z obu stron.
Przepis podaje w ramach akcji festiwal dyni
To jabłko ciekawie brzmi :-))
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam dyni.
OdpowiedzUsuńTwój przepis wydaje się pyyyyszny. Trzeba będzie spróbować :-)
Pozdrawiam
uwielbiam krem z dyni, choć z jabłkiem nie próbowałam jeszcze.
OdpowiedzUsuńDziewczyny :) naprawdę polecam ten przepis, nie raz już go robiłam i cały czas smakujke cudownie :)
OdpowiedzUsuń