Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
porcja mrożonego szpinaku
2 - 3 ząbki czosnku
1 jajko
sól
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy rozmrożony szpinak, chwilę smażymy cały czas mieszając a następnie dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepujemy widelcem i wrzucamy do szpinaku, chwilę na mniejszym ogniu całą masę szpinakową smażymy co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą do smaku.
Blachę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak aby ciasto pokryło dno oraz boki blaszki.
Na tak przygotowane ciasto wlewamy masę szpinakową. Tarte pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Przepis na tarte ze szpinakiem podaje w ramach akcji ciasto francuskie nawszystkie sposoby.
Szczęściara :-) U nas tylko ja jadam szpinak. Może masz przepis na coś małego z tą zieleninką?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jazz:) mam jeszcze jeden sprawdzony przepis - naleśniki ze szpinakiem w sosie beszamelowym :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńIdealne jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJagoda :) zapraszam do wypróbowania tego przepisu :)
UsuńI my lubimy szpinak - wszyscy :-) Mnie nauczył jeść szpinak mąż, a jak ja go już polubiłam to i dla dzieci nie ma z nim problemu :-) A tartę już dawno planuję zrobić, ale jeszcze nie dorobiłam się formy do tarty :-o
OdpowiedzUsuńDag:) ja na początku jak nie miałam firmy do tarty to robiłam w zwykłej tortownicy :)
Usuń