Niedzielny obiad w poniedziałkowy wieczór.
Do niedawna nie przepadałam za kaczką ale gdy spróbowałam kaczkę mojej mamy
zmieniłam zdanie i teraz często kaczkę przygotowuję na niedzielny obiadek. Kaczka jest delikatna ale za razem bardzo smaczna a przepis
jest bardzo prosty do przygotowania. Ale wydaje mi się że mięso z kaczki jest
bardzo delikatne więc nie potrzeba zbyt
wymyślnych przepisów.
Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo
lubię, który jest bardzo podobny do kaczki w wersji mojej mamy.
Składniki:
około 2 kg. kaczki
6 jabłek
1 łyżka majeranku
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy olejem, solimy i pieprzymy oraz nacieramy majerankiem. Do kaczki wkładamy 3 obrane i pokrojone na ósemki jabłka. Kaczkę zszywamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe jabłka układamy dookoła kaczki.
Kaczkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. W międzyczasie polewamy ją zbierającym się w naczyniu sokiem.
W Twoim wydaniu wydaje się takie proste :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kochana :) znasz mnie chyba trochę już i wiesz że ja gotuję z reguły proste i smaczne przepisy :)
Usuńuwielbiam mięso kaczki z przyjemnością bym sobie taką upiekła :)
OdpowiedzUsuńNa twoim blogu też chyba jest kilka fajnych przepisów na kaczkę:)
UsuńOj zjadłoby się taką smakowitą kaczkę :)
OdpowiedzUsuń