poniedziałek, 4 lutego 2013

Kaczka w jabłkach

Niedzielny obiad w poniedziałkowy wieczór.
Do niedawna nie przepadałam za kaczką ale gdy spróbowałam kaczkę mojej mamy zmieniłam zdanie i teraz często kaczkę przygotowuję na niedzielny obiadek. Kaczka jest delikatna ale za razem bardzo smaczna a przepis jest bardzo prosty do przygotowania. Ale wydaje mi się że mięso z kaczki jest bardzo delikatne więc  nie potrzeba zbyt wymyślnych przepisów.  

Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię, który jest bardzo podobny do kaczki w wersji mojej mamy.




Składniki:
około 2 kg. kaczki
6 jabłek
1 łyżka majeranku
1 łyżka oleju
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy olejem, solimy i pieprzymy oraz nacieramy majerankiem. Do kaczki wkładamy 3 obrane i pokrojone na ósemki jabłka. Kaczkę zszywamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe jabłka układamy dookoła kaczki.
Kaczkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. W międzyczasie polewamy ją zbierającym się w naczyniu sokiem.

5 komentarzy:

  1. W Twoim wydaniu wydaje się takie proste :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana :) znasz mnie chyba trochę już i wiesz że ja gotuję z reguły proste i smaczne przepisy :)

      Usuń
  2. uwielbiam mięso kaczki z przyjemnością bym sobie taką upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na twoim blogu też chyba jest kilka fajnych przepisów na kaczkę:)

      Usuń
  3. Oj zjadłoby się taką smakowitą kaczkę :)

    OdpowiedzUsuń