czwartek, 24 lutego 2011

Szybka ciepła kanapka dla małego i dużego





Zastanawiając się na dzisiejszym drugim śniadaniem dla mojego synka wpadłam na pomysł żeby zwykłą kanapkę z serem żółtym i wędliną podać na inny sposób, na ciepło. Zwykła kanapka zrobiona troszkę inaczej zupełnie inny ma smak.

Składniki:
dwie kromki chleba tostowego
plasterek sera żółtego
plasterek szynki lub innej wędliny
trochę masła

Przygotowanie:
Robimy na jednej kromce chleba kanapkę z serem żółtym i wędliną, przykrywamy drugą kromką chleba. Smarujemy kanapkę masłem i smażymy na patelni z obu stron kanapkę na złocisty kolor.

sobota, 19 lutego 2011

Glazurowane udka




Często w mojej kuchni gości kurczak. I zawsze staram się szukać nowych ciekawych przepisów na niego. Ostatnio znalazłam ten i zrobiłam, wszystkim smakował więc jest to przepis do ponownego zrobienia.

Przepis cytuje z bloga brulion z przepisami

Składniki:
4 kurze udka ( ja miałam 8 udek więc wszystkich składników brałam podwójnie)
6 łyżek sosu sojowego (z dodatkiem soli)
1 łyżka płynnego miodu + później do polania
świeżo zmielony pieprz czarny


Przygotowanie:
Sos sojowy mieszamy z łyżka miodu i pieprzem w naczyniu. Wkładamy do marynaty udka. Następnie kładziemy naczynie w lodowce. Polewamy udka marynatą i odwracamy co jakiś czas.
Udka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut. Co kwadrans odwracając na druga stronę i polewamy marynatą. Po 45 minutach polewamy udka z obu stron miodem (1 łyżeczka na 1 udko) i pieczemy ponownie przez jakieś 15-25 minut.

poniedziałek, 7 lutego 2011

Zaproszenie :)

Zapraszam serdecznie do mojego nowego bloga - fotografia pełna pomysłów, gdzie pokażę Wam mój świat zatrzymany w kadrze

czwartek, 3 lutego 2011

Czekoladowe fondue






Gwiazdka w te święta przyniosła mi zestaw do fondue. Ostatnio gdy mieliśmy z mężem chwilę przygotowałam czekoladowe fonduei powiem wam że jest to dobry sposób aby miło spędzić czas z tą drugą osobą.

przepis pochodzi ze strony pozytywna kuchnia.pl

Składniki:
250 g półgorzkiej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki
dowolne owoce - u mnie to były banany, mandarynki i jabłko

Przygotowanie:
W małym rondelku przygotowujemy kąpiel wodną w której podgrzewamy śmietankę prawie do wrzątku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Konsystencję masy czekoladowej regulujemy dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki.
Masę czekoladową przelewamy do naczynia do fondue, zapalamy świeczkę do podgrzewania.
Podajemy z pokrojonymi owocami oraz biszkoptami i innymi słodkościami .