czwartek, 3 lutego 2011

Czekoladowe fondue






Gwiazdka w te święta przyniosła mi zestaw do fondue. Ostatnio gdy mieliśmy z mężem chwilę przygotowałam czekoladowe fonduei powiem wam że jest to dobry sposób aby miło spędzić czas z tą drugą osobą.

przepis pochodzi ze strony pozytywna kuchnia.pl

Składniki:
250 g półgorzkiej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki
dowolne owoce - u mnie to były banany, mandarynki i jabłko

Przygotowanie:
W małym rondelku przygotowujemy kąpiel wodną w której podgrzewamy śmietankę prawie do wrzątku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Konsystencję masy czekoladowej regulujemy dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki.
Masę czekoladową przelewamy do naczynia do fondue, zapalamy świeczkę do podgrzewania.
Podajemy z pokrojonymi owocami oraz biszkoptami i innymi słodkościami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz