Witajcie w Nowym Roku.
I dziś szybko i na temat. Czasem dobrze sobie jest odpocząć od „mięsnego obiadu” a że wszyscy lubimy naleśniki to zawsze szukam innego sposobu na nie i wypatrzyłam ten przepis u Liski, przepis ten trochę leżał i czekał na zrobienie ale ważne doczekał się.
Składniki:
175 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
15 g masła
200 ml maślanki, jogurtu, śmietany lub zsiadłego mleka
100 ml mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, proszek, sodę, cukier i wanilię. Oddzielamy biało od żółtka. Dodajemy żółtka, roztopione i ostudzone masło, maślankę i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszamy białka z masą.
Olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy po 2-4 łyżki stołowe ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 1 minuty z każdej strony
Placki ja podałam posypane cukrem pudrem albo z miodem, naprawdę pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz