poniedziałek, 18 marca 2013

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką

Ostatnio wypatrzyłam ten przepis na Facebooku i zdjęcia tej drożdżówki tak mnie ujeły że musiałam upiec. Nawet się nie spodziewałam tego że ciasto zeszło jak "ciepłe bułeczki" i wszyscy zjedliśmy go jeszcze ciepłe prosto z piekarnika. Ciasto naprawdę jest przepyszne delikatne a zarazem słodkie dzięki czekoladzie.

Moje ciasto może nie wygląda tak cudnie jak na blogu z którego wzięłam przepis ale za to naprawdę jest pyszne idealne do popołudniowej kawki dla dorosłych i ciepłego kakao dla mniejszych domowników.







Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.


Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g) ja użyłam40 g. drożdży świeżych
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)


Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej


Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła



Przygotowanie :
Ciasto:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).


Nadzienie:
Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
Z ciasta uformować literkę U, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:
Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.

 





1 komentarz: