Przepis pochodzi z bloga Fantazje kulinarne Magdy K.
Składniki :
ciasto:
1 szklanka mleka 2 jajka
6 łyżek cukru
125g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
nadzienie:
8 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie :
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i wymieszać.
Wsypać także drożdże i odstawić na kilka minut, przykryte ściereczką.
W dużej misce mąkę wymieszać z solą, dodać
jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić
ciasto, jeśli będzie taka potrzeba dodać odrobinę mąki. Wyrabiać najlepiej około
10 minut. Ciasto zostawić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na grubość
około 0,5 cm w kształt prostokąta. Posypać całym nadzieniem, zostawiając około 2
cm wolnego miejsca przy jednym z dłuższych brzegów. Zaczynać od przeciwnej
strony zwijamy ciasto w rulon. Następnie kroimy w plastry o grubości około 2-3
cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 15-20
minut.
Chodzą za mną od jakiegoś czasu takie ślimaczki ;-) Mniam :-)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) a jak ładnie w całym domu pachnie cynamonem :)
UsuńO! Lubimy cynamon, pewnie wypróbuję ten przepis 8)
OdpowiedzUsuńTylko napisz, jakie to są te suche drożdże, bo jedyne jakie znam to takie w małych opakowaniach, trochę kleiste. Czy o te chodzi?
Pozdrawiam
Dziękuję za odwiedziny :)
Usuńdrożdże są w małych opakowaniach ale one są w proszku :) są to drożdże instant takie są w zielonym małym opakowaniu dr.Oetker :) mam nadzieje że ci dobrze wszystko wyjaśniłam :) pozdrawiam
o! Robiłam kiedyś podobne, z nadzieniem jabłkowym :)
OdpowiedzUsuń