czwartek, 22 kwietnia 2010

Słodkie placki z sosem truskawkowym




Czasem nie mam ochoty na mięsny obiad więc szukam dobrego przepisu na coś dobrego, pysznego a te słodkie placki są właśnie takie. Nie dawno odkryłam ten przepis ale już kilka razy go wypróbowywałam i wszystkim smakował a zwłaszcza mój synek lubi bawić się sosem

Składniki:
125g. mąki
25g. cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
125mil. mleka

sos:
truskawki
cukier

Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą najpierw wszystkie suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia)a następnie dodajemy jajko i mleko. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę która jest dość gęsta.
Na patelni rozgrzewamy olej i nadamy łyżką masę i smażymy placki. Placki przekładamy na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, marzymy około pół minuty z każdej stromy albo i nawet krócej.

sos truskawkowy:
Rozmrożone truskawki miksujemy w blenderze i dodajemy cukru w zależności

Kanapka z wędlina i serem żółtym




Czasami jest tak że w ciągu dnia nie ma się czasu na zjedzenie porządnego obiadu a ta kanapka jest prostym, szybkim sposobem na pyszną przekąskę w ciągu dnia, która zaspokoi głód i pozwoli dalej funkcjonować. Może to też być dobry sposób na kolację czy śniadanie albo po prostu mała przekąska przy pracy na komputerze

Składniki:
2 kromki białego chleba
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków żółtego sera
masło
musztarda

Przygotowanie:
Jedną kromkę chleba smarujemy masłem na to nakładamy wędlinę i żółty ser.
Drugą kanapkę smarujemy musztardą i przykrywamy nią kanapkę z żółtym serem. Następnie taką kanapkę smarujemy z obu stron masłem.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy z obu stron kanapkę na złocisty kolor.

niedziela, 18 kwietnia 2010

Muffiny ze śliwkami





Co ty dużo pisać, po prostu jest to przepis na pyszne muffiny ze śliwkami. Przepis ten bardzo długo czekał na wypróbowanie ale się doczekał i na pewno będzie jeszcze nie raz wykorzystywany.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki

Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
120 g drobnego cukru
1/2 szklanki oleju
300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu ( ja użyłam jogurtu naturalnego)
5 śliwek

Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Następnie łączymy je razem a na sam koniec dodajemy śliwki, które kroimy na małe kawałki .
Ciasto nakładamy do formy na muffinki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190stopni C.

Tulipany



Czasem miło jest dostać bukiet kwiatów bez okazji.

niedziela, 11 kwietnia 2010