sobota, 19 lutego 2011

Glazurowane udka




Często w mojej kuchni gości kurczak. I zawsze staram się szukać nowych ciekawych przepisów na niego. Ostatnio znalazłam ten i zrobiłam, wszystkim smakował więc jest to przepis do ponownego zrobienia.

Przepis cytuje z bloga brulion z przepisami

Składniki:
4 kurze udka ( ja miałam 8 udek więc wszystkich składników brałam podwójnie)
6 łyżek sosu sojowego (z dodatkiem soli)
1 łyżka płynnego miodu + później do polania
świeżo zmielony pieprz czarny


Przygotowanie:
Sos sojowy mieszamy z łyżka miodu i pieprzem w naczyniu. Wkładamy do marynaty udka. Następnie kładziemy naczynie w lodowce. Polewamy udka marynatą i odwracamy co jakiś czas.
Udka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut. Co kwadrans odwracając na druga stronę i polewamy marynatą. Po 45 minutach polewamy udka z obu stron miodem (1 łyżeczka na 1 udko) i pieczemy ponownie przez jakieś 15-25 minut.

1 komentarz: