niedziela, 23 października 2011

Irish Cream Tiramisu

Dziś będzie krótko ale za to jak smacznie.

przepis pochodzi od mojej ulubionej Nigelli "Nigella ekspresowo"






Składniki:

350 ml. espresso (z 350ml. wody i 9 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
250 ml. likieru Baileys
400 g. podłużnych biszkoptów
2 jaja
75 g. drobnego cukru
500 g. sera mascarpone
2 1/2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
W płaskiej misce mieszamy kawę ze 175 ml. likieru
Moczymy biszkopty w przygotowanym płynie, tak aby biszkopty były miękkie ale nie ociekały.
Biszkopty wykładamy na dno kwadratowego naczynia
Oddzielamy żółtka od białek i zachowujemy tylko jedno białko. Ucieramy dwa żółtka z cukrem aż będą jasnożółte i gęste a następnie mieszamy je z pozostałym likierem i serkiem mascarpone tak aby powstała lekki krem jak pianka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie mieszamy delikatnie białka z kremem i nakładamy połowę masy na biszkopty.
Następnie układamy resztę biszkoptów i przykrywamy drugą warstwą kremu.
Przykrywamy naczynie z tiramisu folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed samym podaniem posypujemy powierzchnię tiramisu warstwą kakao.

środa, 19 października 2011

Placki serowo - dyniowe

19 październik ale ten czas szybko leci. Już za miesiąc i jeden dzień mój starszy syn będzie miał trzy lata a młodszy zaś synek kilka dni temu skończył 10 miesięcy. Nie mówię już ile znamy się z mężem.
A mnie tu znowu strasznie długo nie było ale znów powracam nowym zapałem, pomysłami i przepisami które wypróbowałam i które czekają do zrobienia.
Tej jesieni w mojej kuchni króluje dynia, której kiedyś bałam się wykorzystywać a teraz często jest w naszym jadłospisie.

Dziś serwuję placki serowo – dyniowe ( w oryginalnej wersji z rodzynkami ale u mnie same )

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku




Składniki:
200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki drobno startego imbir
200 g białego sera
5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
szczypta cynamonu
opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
masło lub olej do smażenia


Przygotowanie
:

Dynię na małych oczkach w tarce ścieramy ( ja to zrobiłam blenderem zmiksowałam dynię ). Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy dynię i imbir, smażymy przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie i studzimy.
W tym czasie biały ser dobrze rozgniatamy widelcem ( można też zmielić w maszynce w zależności od twarogu)dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka.
Na koniec dodajemy zimną dynię.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowo – dyniowej. Potem dodajemy mąkę, cynamonem. Wszystkie składniki mieszamy tak aby masa była gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki ( gęstość masy zależy od tego jakiego sera użyjemy, można spróbować usmażyć jednego placka na próbę).
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki ( na patelnię nakładamy porcje pełna łyżką i rozpłaszczamy ją na powierzchni patelni ) i smażymy przez około pół minuty każdej strony aż będą lekko zrumienione.
Placki w oryginalnym przepisie podajemy ciepłe, np. z dodatkiem śmietany ( 12% ) i konfitury pomarańczowej, morelowej lub innej ulubionej).