piątek, 13 lipca 2012

Kurczak gyros

Kto mnie troszkę zna wie doskonale, że w ojej kuchni  często gości kurczak w wielu postaciach. Lubię gotować z piersi z kurczaka obiadki gdyż to mięso jest strasznie delikatne i co najważniejsze wszystkim moim chłopakom smakuje. Kurczak gyros to prosta i szybka potrawa.





Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros
oliwa z oliwek



Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski i obsypujemy dużą ilością przyprawy gyros. Następnie wlewamy trochę oliwy z oliwek i wszystko dobrze ze sobą mieszamy tak aby kurczak był cały w przyprawach. Ja najczęściej tak przygotowanego kurczaka wkładam na noc do lodówki ale na prawdę wystarczy kilka godzin wcześniej przed smażeniem przygotować sobie kurczaka.
Na rozgrzaną  patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut. Ja takiego kurczaka podaje z ziemniaczkami jak i z ryżem też jest pyszny.

1 komentarz: