środa, 26 września 2012

Sok malinowy


Choć za oknem przepiękna pogoda jesień już nadeszła a w mojej malutkiej spiżarence zrobione są już zapasy na zimę.

Sok z malin obowiązkowo, konfitura z rabarbaru oraz powidła ze śliwek i czekolady oczywiście muszą być.


Sok malinowy, taki prawdziwy zasypywany tylko cukrem jest przez moich chłopaków uwielbiany i mogli by go pić z wodą cały czas.
Spędzając wakacje na działce robiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni soki z prawdziwych wiejskich malin.





Składniki:
maliny
cukier


Przygotowanie:
Do dużego słoja kładziemy warstwami maliny na przemian z cukrem. Na samym wierzchu zostawiamy warstwę cukru. Słój szczelnie przykrywamy gazą i pozostawiamy na 2 - 3 dni. W tym czasie maliny powinny puścić sok. Po kilku dniach odcedzamy sok od resztek malin. Taki sok zagotowujemy i ewentualnie trochę dosładzamy, jak kto woli. Gorący sok przelewamy do słoików wcześniej wyparzonych. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz