poniedziałek, 21 stycznia 2013

Bezki Pawłowej

Dziś też będzie słodko. Rozpieszczając moich chłopaków na podwieczorek weekendowy upiekłam bezy.  Bezy są naprawdę smaczne dla małych rączek idealne.
Bezę Pawłowej już któryś raz piekłam  i zawszę boję się że nie urośnie. Ale na szczęście udaje się zawsze. Beza jest z wierzchu krucha a w środku wilgotne i jakbym mogła sama zjadła bym wszystkie takie puste, same bez śmietanki.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lowson " Jak być domową boginią"





Składniki:
8 białek
szczypta soli
500 g. cukru
4 łyżki skrobi kukurydzianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1 cytryny
300 ml. śmietanki kremówki
1/4 szklanki cukru pudru
gorzka czekolada do posypania


Przygotowanie:
W dużej misce razem z solą ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dosypujemy łyżką za łyżką cukier aż do uzyskania lśniącej satynowej śnieżnobiałej piany. Dodajemy skrobi kukurydzianych, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i wszystko razem dobrze mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okręgi o średnicy około 10 cm.
Na każdy okręg nakładamy porcje piany bezowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celciusza. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celciusza i pieczemy około 30 min. Wyłączamy  piekarnik i pozostawiamy bezy do wystygnięcia.
Następnie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na każdą bezę nakładamy porcję śmietany i oprószamy startą gorzką czekoladą

4 komentarze:

  1. Właśnie takie bezy lubie najbardziej, z wierzchu suche a w środki wilgotne :)
    Tylko gdzie tą skrobie dostanę? Poszukam i zrobię....
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia powinnaś znaeźć w każdym sklepie spożywczym :) ale kiedyś też robiłam bezy z mąką ziemniaczaną więc możesz skrobia nią zastąpić:)

      Usuń
  2. mmm! pycha! Szkoda, że ja wciąż na diecie :)

    OdpowiedzUsuń