wtorek, 24 grudnia 2013
Wsołych Świąt
Wesołych, spokojnych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich odwiedzających mojego bloga .
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Drożdżówki z serem
Ostatnio mamy nowy zwyczaj zjadania na podwieczorek drożdżówek z serem. Więc znalazłam ten super przepis, który stał się hitem. A chłopcy co chwila proszą mnie o te pyszne drożdżówki domowej roboty, więc robię i objadamy się nimi wszyscy.
Przepis pochodzi z mojego z mojego ulubionego bloga na słodkości Moje wypieki.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych ( ja użyłam świeżych)
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
1/2 łyżeczki soli
75 g miękkiego masła
nadzienie serowe:
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
Przygotowanie:
Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami. (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Przepis pochodzi z mojego z mojego ulubionego bloga na słodkości Moje wypieki.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych ( ja użyłam świeżych)
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
1/2 łyżeczki soli
75 g miękkiego masła
nadzienie serowe:
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
Przygotowanie:
Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami. (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku dodatkowym rozbełtanym jajkiem.
Piec około 20 minut w 200ºC.
Etykiety:
ciasta drożdżowe,
drożdże,
ser biały
czwartek, 12 grudnia 2013
Klopsiki w sosie pomidorowym
Moje dwa małe chłopaki są makaroniażami. Mogli by jeść makaron na śniadanie, obiad i kolację więc taki obiad to jest to co chłopaki lubią najbardziej.
Mino tego że może się ten przepis wydaje bardzo długi szybko i prosto się go przygotowuje. A co najważniejsze jest przepyszny.
Składniki:
500 g. mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
1 jajko
ząbek czosnku
cebula
1 zwykła bułka
bułka tarta
1 pomidory w puszce
makaron spaghetti
sól
pieprz
bazylia
cukier
przyprawa do mięsa mielonego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kilka godzin wcześniej namaczam sobie bułkę w wodzie.
W misce mieszam ze sobą mięso jajko, bułkę odciśniętą z wody. Połowę cebuli kroję drobno czosnek wyciskam i dodaję wszystko do mięsa. Wszystko przyprawiam do smaku solą i pieprzem i porządnie wszystko mieszam. Z mięsa lepię kulki średniej wielkości i obtaczam w bułce tartej.
Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju i podsmaża kulki z każdej stromy.
W między czasie w garnku gotuję makaron.
W innym szerokim i niskim garnku na rozgrzanym oleju podsmażam drugą połowę cebuli drobno pokrojoną. Następnie dodaję pomidory z puszki, które wcześniej przecisłam przez sitko. Wszystko przyprawiam do smaku bazylią, pieprzem i odrobiną cukru. Do takiego gotującego się sosu dodaję klopsiki i wszystko na małym ogniu chwilkę gotuję.
Odcedzam makaron.
Na talerz nakładam makaron na to klopsiki i wszystko polewam odrobiną sosu.
Mino tego że może się ten przepis wydaje bardzo długi szybko i prosto się go przygotowuje. A co najważniejsze jest przepyszny.
Składniki:
500 g. mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
1 jajko
ząbek czosnku
cebula
1 zwykła bułka
bułka tarta
1 pomidory w puszce
makaron spaghetti
sól
pieprz
bazylia
cukier
przyprawa do mięsa mielonego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kilka godzin wcześniej namaczam sobie bułkę w wodzie.
W misce mieszam ze sobą mięso jajko, bułkę odciśniętą z wody. Połowę cebuli kroję drobno czosnek wyciskam i dodaję wszystko do mięsa. Wszystko przyprawiam do smaku solą i pieprzem i porządnie wszystko mieszam. Z mięsa lepię kulki średniej wielkości i obtaczam w bułce tartej.
Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju i podsmaża kulki z każdej stromy.
W między czasie w garnku gotuję makaron.
W innym szerokim i niskim garnku na rozgrzanym oleju podsmażam drugą połowę cebuli drobno pokrojoną. Następnie dodaję pomidory z puszki, które wcześniej przecisłam przez sitko. Wszystko przyprawiam do smaku bazylią, pieprzem i odrobiną cukru. Do takiego gotującego się sosu dodaję klopsiki i wszystko na małym ogniu chwilkę gotuję.
Odcedzam makaron.
Na talerz nakładam makaron na to klopsiki i wszystko polewam odrobiną sosu.
Etykiety:
dania mięsne,
makaron,
mięso mielone,
pomidory,
warzywa
środa, 4 grudnia 2013
Wołowina po prowansalsku
REAKTYWACJA
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 marchewki
ząbek czosnku
sól
pieprz
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
olej
200ml śmietany 16-18 %
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w średnio grube plasterki.
Nie będę się tłumaczyć moją DDŁŁUUGGĄĄ nieobecnością, po
prostu Przepraszam wszystkich którzy czekali na mnie i mam nadzieje że jeszcze
ktoś tu o mnie pamięta.
Nie przedłużając ZACZYNAM, dziś przepis na pyszne
aromatyczne polędwiczki wieprzowa.
Przepis pochodzi z bloga Fantazje kulinarne Magdy K.
1 polędwiczka wieprzowa
2 marchewki
ząbek czosnku
sól
pieprz
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
olej
200ml śmietany 16-18 %
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w średnio grube plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażyć mięso przez około 5 minut z obu stron, dodajemy marchewki pokrojone w cienkie plasterki.
Mięso oprószamy przyprawami, podlewamy wodą i dusimy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną, a następnie dodać do mięsa.
Dusimy wszystko razem pod przykryciem przez około 10 minut, może ciut dłużej, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos z pod mięsa jest za rzadki możemy go zagęścić dosypując mąki.
Mięso podaję z ryżem.
Etykiety:
dania mięsne,
marchewka,
warzywa,
wiprzowina
Subskrybuj:
Posty (Atom)