Przepis
pochodzi z bloga brulion z przepisami.
Składniki:
250g
ulubionego makaronu u mnie świderki
1 puszka
pomidorów
2 ząbki
czosnku
pieprz,
bazylia do smaku
1 puszka
tuńczyka w sosie własnym
2 garście
startego na dużych oczkach tarki żółtego sera goudy
100ml mleka
odrobina
oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek siekamy
drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, przesmażamy chwilę, po
czym wlewamy pomidory z puszki, gdy pomidory są w całości można je widelcem
rozdrobnić. Dodajemy bazylię i pieprz do smaku. Gotujemy na średnim ogniu, aż
sos zgęstnieje. Następnie dolewamy mleko, mieszamy i ponownie chwilę gotujemy a
na sam koniec dodajemy tuńczyka którego wcześniej odsączam z sosu. Wszystko
jeszcze raz porządnie mieszamy.
W między czasie gotowania sosu, w oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
W między czasie gotowania sosu, w oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Ser żółty
ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do gorącego sosu i dokładnie mieszam. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wierzch posypujemy startym serem. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku pod grillem przez 10 minut, aż ser się roztopi.
Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do gorącego sosu i dokładnie mieszam. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wierzch posypujemy startym serem. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku pod grillem przez 10 minut, aż ser się roztopi.
Dziękujemy za obiad :) Był pyszny i sycący :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
to się cieszę że smakowało :)
Usuń