wtorek, 19 lutego 2013
Naleśniki z ruskim nadzieniem
Ostatnio chodziły za mną strasznie pierogi ruskie ale każdy chyba dobrze wie że z pierogami jest dużo pracy a że ja ciągle cierpię na chroniczny brak czasu więc ciągle odkładałam "na jutro" ale gdy znalazłam całkiem przypadkiem na blogu u Magdy naleśniki z ruskim nadzieniem musiałam je zrobić. Naleśniki były pyszne i bardzo pasowały do ruskiego nadzienia.
Składniki:
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
2-3 krople oleju
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 całe jajka
szczypta soli
nadzienie:
6 ziemniaków
4 cebule
400g półtłustego twarogu
250g wędzonego boczki
sól
pieprz
ponadto:
olej do smażenia
Przygotowanie :
naleśniki:
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki z obu stron na rumiano.
nadzienie:
Ziemniaki obramy, gotujemy w osolonej wodzie, następnie ugniatamy tłuczkiem na puree, dodać twaróg i mieszamy na jednolitą masę.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. ¾ boczku i cebuli dodajemy do masy ziemniaczano- serowej, mieszamy dokładnie i solimy oraz pieprzymy.
Taki farsz nakładamy do wcześniej przygotowanych naleśników, składamy w kopertę i posypujemy resztą boczku i cebuli.
Etykiety:
boczek,
dania bezmięsne,
naleśniki i placki,
ser biały,
ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A czy można bez boczku? Bo ja chwilowo (do Wielkanocy) bezmięsna jestem i szukam przepisów! Za dwa dni będzie makaron z tuńczykiem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pewnie ze można bez boczku:) każda wersja jest smaczna bo przecież nie ze wszystkich przepisach jest boczek:)
OdpowiedzUsuńP.S. makaron z tunczykiem mojego przepisu:)?
Pewnie że Twojego :)
Usuńto jest mi bardzo miło :) dziękuje :) mam nadzieje ze będzie smakowało :)
Usuńmmm! muszą smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do spróbowania:) a wydaje mi się że będzie ci smakowało:)
Usuńbardzo się cieszę, że smakowały i gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkochana :) już nie jeden twój przepis spróbowałam i za każdym razem wszystkim smakuje :)
Usuń