wtorek, 26 stycznia 2010

French dimpled rolls





Następny przepis na pyszne bułeczki.
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie.

składniki:
400g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
15g drożdży instant (lub 30g świeżych)
120 ml ciepłego mleka
175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski, dodajemy cukier, po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do dołka, lekko posypujemy z wierzchu mąką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, mieszamy formując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiamy na stolnicy oprószonej lekko mąką przez około 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przekładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 i pół godziny).
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, lekko ugniatamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy w dłoniach kulkę, a następnie lekko ją rolujemy, by nadać owalny kształt bułeczce. Wierzch delikatnie posypujemy mąką,układamy na blasze w dużych odstępach. Przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Po tym czasie bułeczkom robimy głęboki przedziałek (prawie do samej blachy), można robić kantem dłoni lub końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz