poniedziałek, 8 marca 2010

Pyszny jabłecznik






Gdy nagle przychodzą goście przepis na ten jabłecznik jest idealny.
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie.

Składniki:
250g margaryny
200g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki ekstraktu
4 jajka
400g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy, ostudzamy i ucieramy mikserem z cukrem, aromatem i jajkami. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę pszenną zmieszana z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dobrze ucieramy.
Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do formy połowę ciasta, następnie kładziemy jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych, utarte na tarce na grubych oczkach. Posypujemy cynamonem i wlewamy pozostałe ciasto, wyrównujemy wierzch.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50-60 minut.

1 komentarz: