niedziela, 31 stycznia 2010

Murzynek




Murzynek to moje pierwsze ciasto jakie upiekłam . Może to nieskromne ale jest to moje ciasto popisowe

Składniki:
1 kostka margaryny
½ szklanki mleka
3 czubate łyżki kakao
1 ½ szklanki cukru
½ opakowania cukru waniliowego
3 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy dodajemy mleko, cukier, kakao i cukier waniliowy. Gotujemy około 3 - 5 minut ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia mieszając od czasu do czasu.
Następnie do masy dodajemy żółtka (po jednym, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek.
Ciasto pieczemy około 60 min. w temp. 180 stopni C. Ciasto jest upieczone gdy po wbiciu do niego patyczka patyczek jest całkiem suchy. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zupa klockowa


Szef kuchni Szymonek poleca zupę klockową.
Wczoraj mój synek był strasznie marudny i że każda zabawka była nie fajna to mądra mama dała synkowi garnek i kilka łyżek, mieszadełek a on w zamian ugotował mamie przepyszną zupę.Składniki na taką zupę są dwa: dobra zabawa i kilka klocków.
Tak sobie pomyślałam, że może czasem na swoim blogu napisze post nie dotyczący gotowania a mojej nowej pasji którą niedawno odkryłam i której się dopiero uczę. Więc to jest pierwszy taki post.

środa, 27 stycznia 2010

Pulpeciki z cielęciny z makaronem




Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad znalazłam na blogu Niny ten przepis, a że wszystkie potrzebne składniki miałam w lodówce zrobiłam go. Więc dziś na obiad były pyszne pulpeciki z cielęciny z makaronem. Nie miałam jedynie makaronu świderki( gdyż najczęściej takiego używam) więc zamieniłam go na makaron spagetti, który bardzo pasował do mięsa.

Składniki:

Pulpety:
500g mielonej cielęciny
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soli
duża szczypta czarnego pieprzu

Sos:
1 duża cebula
1-2 ząbeki czosnku
1-2 łyżka oliwy
500 g przecieru pomidorowego
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz

makaron

Przygotowanie:
Pulpety:
W misce mieszamy wszystkie składniki, następnie formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Pulpeciki wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy sos.

Sos:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę i czosnek i chwilę ( uważamy aby czosnek się nie przypalił). Dodajemy następnie przecier pomidorowy i bulion. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i oregano. Do sosu wkładamy pojedynczo pulpeciki. Zanim nie zmienią koloru na brązowy nie mieszamy gdyż mogą się rozpaść. Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Makaron przygotować z przepisu na opakowaniu.

wtorek, 26 stycznia 2010

French dimpled rolls





Następny przepis na pyszne bułeczki.
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie.

składniki:
400g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
15g drożdży instant (lub 30g świeżych)
120 ml ciepłego mleka
175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski, dodajemy cukier, po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do dołka, lekko posypujemy z wierzchu mąką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, mieszamy formując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiamy na stolnicy oprószonej lekko mąką przez około 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przekładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 i pół godziny).
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, lekko ugniatamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy w dłoniach kulkę, a następnie lekko ją rolujemy, by nadać owalny kształt bułeczce. Wierzch delikatnie posypujemy mąką,układamy na blasze w dużych odstępach. Przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Po tym czasie bułeczkom robimy głęboki przedziałek (prawie do samej blachy), można robić kantem dłoni lub końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor.

Warkocz pszenny jabłkowo-cynamonowy





Po długiej przerwie. Tym razem chlebowo
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie

Składniki:
1 łyżka suszonych drożdży
2 łyżki jasnego cukru brązowego
1 szklanka ciepłej wody (40-45 stopni C)
1 szklanka ciepłego mleka
6-6,5 szklanki mąki chlebowej typ 720 (ja dałam zwykłą pszenną typ 500)
2 średnie jabłka obrane i pokrojone w kostkę (np szara reneta)
1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina lub rodzynki)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (dałam słonecznikowy)
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka soli

Przygotowanie:
W dużej misce używając mątewki lub miksera mieszamy drożdże, cukier, orzechy, ciepłą wode i ciepłe mleko oraz 2 szklanki mąki. Mieszamy aż masa będzie gładka około 1 minutę. Przykryć folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, suszone owoce, olej, jajka, cynamon, sól i 1 szklankę mąki. Miksujemy aż powstanie kremowa masa, około 2 minuty. Następnie dodajemy pozostałą mąkę (po pół szklanki za każdym razem) aż ciasto utworzy kulę i będzie odstawało od brzegów miski. Całość można również zagniatać ręką pomagając łyżką drewnianą , jeśli trzeba.
Ciasto przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy ręcznie aż będzie gładkie i sprężyste, około 5 minut. Jak trzeba, to lekko podsypywać mąką blat w czasie wyrabiania (1 łyżka mąki za każdym razem). Wgnieść wszystkie owoce i orzechy, które wypadły w czasie zagniatania.
Przekładamy ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Obrócić je tak, aby całe pokryło się olejem. Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej aż podwoi objętość, 1,5 -2 godziny.
Delikatnie odgazowujemy ciasto i przekładamy na lekko omączony blat. Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy dwa bochenki oraz przekładamy do foremki keksowej. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej aż wierzchołki będą wystawały około 2,5 cm ponad krawędzie foremek (około 45 minut).
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 C.

piątek, 15 stycznia 2010

Makaron ze szpinakiem



Jakoś dawno nie przygotowywałam szpinaku. Ten przepis ten jest połączeniem dwóch przepisów na szpinak cannelloni i penne.

Składniki:
1/2 opakowania makaronu penne ja tym razem używałam świderków
100g. boczku
2 ząbek czosnku
1 opakowanie mrożonego szpinaku
250g. białego sera
sol i pieprz do smaku
parmezan albo żółty ser

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy najpierw boczek drobno pokrojony dodajemy szpinak, wyciskamy czosnek i biały ser oraz przyprawiamy solą i pieprz. Przed samym podaniem szpinak posypujemy albo startym parmezanem albo pokrojonym w małe kawałeczki serem żółtym i wkładamy do mikrofali na chwilkę aby ser się rozpuścił.

czwartek, 14 stycznia 2010

Ciasteczka z owocami






Szybki przepis na ciasteczka prawie takie jak z cukierni.

Składniki:
mrożone ciasto francuskie
mrożone śliwki
brzoskwinie konserwowe
1 białko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie smarujemy białkiem. Na części ciasta układamy rozmrożone śliwki i kroimy na prostokąty. Na drugiej części ciasta układamy brzoskwinie pokrojone w paseczki i taż kroimy prostokąty Pieczemy ciasteczka 12 - 15 min. w temp. 200 st.C. Po pieczeniu posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.

poniedziałek, 11 stycznia 2010

Kardamonowy chleb żytni na zakwasie




Gdy znalazłam przepis na chleb kardamonowy to się troszkę zdziwiłam i zastanowiłam jak taki chlebek smakuje bo nie mogłam sobie wyobrazić słodkiego smaku kardamonu w chlebie.

Przepis pochodzi z bloga Liski, którą cytuje.


A robi się go następująco:
240 g gorącej wody o temp. ok. 80 st C + 50 g mąki żytniej - dokładnie
wymieszać, uważając, żeby nie zrobiły się kluchy i zostawić na noc.

Na drugi dzień wymieszać ww. z:

200 g żytniego zakwasu, dokarmionego dzień przed pieczeniem*
40 g miodu
50 g wody
300 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
łyżeczka ugniecionych nasion kardamonu
łyżeczka ugniecionych nasion anyżu

To wszystko można wyrobić ręcznie lub mikserem (krótko, chleb żytni nie wymaga długiego zagniatania) i zostawić do wyrośnięcia, następnie przełożyc do formy keksowej lub kwadratowej o boku 17 cm, naciąć wzdłuż, posmarować oliwą i znowu
pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto jest wyrośnięte, jeśli mniej więcej podwoi swoją objętość.
Uwaga: autor poleca przełożyć surowe ciasto od razu do formy i pozwolić mu na wyrastanie przez 5-6 godzin.

Piekarnik nastawiamy na 200 st C, do nagrzanego wstawiamy chleb i pieczemy 30
minut w blaszce, potem wyjmujemy, dopiekamy jeszcze ok. 10 min. Ja piekę na kamieniu. Chleb popukany od spodu musi wydawać głuchy odgłos.

Chleb ma dużo dziurek, jest wilgotny, lekko klejący i bardzo chrupiący.
Do zakwasu, jak i chleba używam mąki żytniej zwykłej (nie razowej).

* 12 godzin przed pieczeniem można odświeżyć zakwas mieszając 1 łyżkę zakwasu i po 100 g mąki żytniej i wody, odstawić w ciepłe miejsce. Czasem przykrywam miskę folią spożywczą (nie aluminiową)

Boeuf Strogonow





Zawsze wydawało mi się że boeuf strogonow to potrawa strasznie pracochłonna do której potrzebne jest strasznie dużo składników a niedawno wpadł mi w rękę ten przepis i postanowiłam go wypróbować i będę częściej z niego korzystać.

Składniki:
60dag. rostbefu albo polędwicy wołowej
2 cebule
25dag. pieczarek
2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. a następnie w paski.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na ćwiartki.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pieczarki aż się zarumienią. Następnie przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę którą solimy aż się zeszkli i przekładamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso przez około 5 min. cały czas mieszając. Usmażone mięso oprószamy mąką i przekładamy do garnka z pieczarkami i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką i dusimy. Dodajemy sos sojowy i śmietanę. Stale mieszamy i doprowadzadzamy do wrzenia i dalej dusimy przez około 40 min. co jakiś czas mieszając.

Groszek ptysiowy




Pyszny dodatek do zupy kremu groszkowego.

Składniki:
1/2 szklanki wody
6 łyżek mąki
2 jajka
30g. masła
sól

Przygotowanie:

Gotujemy wodę z masłem i solą. Ściągamy z gazu i dodajemy mąkę dokładnie mieszając tak aby nie powstały grudki. Następnie z powrotem stawiamy na gazie i ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta, szklista i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Masę lekko studzimy i dodajemy jajka pojedyńczo i dokładnie mieszamy ( aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza). Na blachę wyłożonym papierem do pieczenia nakładamy małe grudki ciasta za pomocą łyżeczki.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 min. aż groszek będzie jasnozłocisty

Zupa krem z groszku





I nadszedł nowy rok.
Ostatnio szukałam dobrego sposobu aby zachęcić mojego małego synka do jedzenia groszku i znalazłam ten przepis Nigelli Lowson. Syneczkowi i nie tylko jemu bardzo smakowała. Do tej zupy zrobiłam ptysiowy groszek.

Składniki:
750 ml. wody
375g mrożonego groszku
2 cebule dymki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki soku z limonki

Przygotowanie:

Gotujemy wodę. Dodajemy groszek, dymkę której nie kroimy tylko w całości wrzucamy do wody.Dodajemy do smaku sól i sok z limonki. Gotujemy wszystko około 7 min.
Z garnka wyciągamy dymki. Groszek i płyn zmiksuj w blenderze.