środa, 24 lutego 2010

Naleśniki








Nawet nie przypuszczałam, że może być tyle różnych przepisów na naleśniki.

Składniki:
200 g. mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 łyżka z oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je chwilkę. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mąkę, szczyptę soli. Wszystko miksujemy stopniowo dodajemy resztę wody i mleko aż do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy cukier i oliwę z oliwek i nadal wszystko miksujemy. Masę na naleśniki odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy aż do momentu aż ciasto zacznie odstawać na brzegach od dna patelni następnie przekładamy na drugą stronę i podsmażamy aż się przyrumienią.
Naleśniki przed podaniem można posypać cukrem pudrem i posmarować serkiem waniliowym.

Łosoś




Pewnie ten przepis zna każda kucharka, ale lubię go bardzo gdyż jest to szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznej rybka .

Składniki:
dzwonki z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Łososia najlepiej przygotować dzień wcześniej. Łososia solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na następny dzień tak przygotowanego łososia albo obtaczamy w mące i smażymy na patelni przez około 5 minut. Inną możliwością jest włożyć łososia do foli aluminiowej i piec w 180 stopniach przez około 20 min.

sobota, 20 lutego 2010

Szachownica drożdżowa







Cieszę się bardzo jak patrzę jak mój synuś zajada się bułeczkami mojej roboty, aż chce mi się szukać nowych przepisów i je wypróbowywać. Ostatnio piekłam szachownicę i może bułeczki za bardzo mi się spiekły ale i tak były bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z bloga majanowe pieczenie

Składniki:
30 g drożdży
5 łyżek cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy mleko oraz resztę cukier. Następnie dodajemy jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy je do przesianej mąki. Zagniatamy ciasto, starannie je wyrabiamy (przez około 15 minut) i dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykrywamy ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie formujemy taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Bułeczki rozkładamy na papier do pieczenia na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wstawiamy bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.
Po pieczeniu można jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem, ja wszystkie bułeczki posypałam cukrem pudrem.

czwartek, 18 lutego 2010

Łatwy chleb pszenno-żytni





Dawno nie piekłam chleba więc piekę. Tym razem bardzo prosty przepis na pyszny chlebek, który nie potrzeba dużo naszej pracy a sam rośnie.

Przepis pochodzi z bloga Liski

Składniki:
100 g. mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g. mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 g. świeżych drożdży
250 mil. wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Przykrywamy i zostawiamy na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm smarujemy olejem( w przepisie jest też aby wysypać otrębami żytnimi ale ja tego nie zrobiłam). Przekładamy ciasto do blaszki, wierzch posypujemy mąką i znowu odstawiamy do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu, ja nalałam wodę.
Wstawiamy wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszamy temp. do 210 st C i dopiekamy kolejne 30-40 minut.

wtorek, 16 lutego 2010

Kisiel malinowy




Jestem szczęściarą gdyż moje dziecko lubi jeść i owoce i warzywa. Więc teraz zimą gdy mam mrożone maliny robię na podwieczorek mojemu synkowi kisiel malinowy. Nie podaje określonych proporcji gdyż sama ich nie znam po prostu to robie "na oko"

Składniki:
mrożone albo świeże maliny
cukier
mąka ziemniaczana

Przygotowanie:
Maliny przecieramy przez sitko do małego rondelka. Doprowadzamy do wrzenia dodajemy cukier, w zależności od upodobań. Następnie w szklance mąkę ziemniaczaną ( 1 łyżkę) rozpuszczamy w wodzie( pół szklanki wody) i wlewamy do gotujących się malin aby kisiel zgęstniał i na małym ogniu gotujemy, około 1 minuty. Jeśli kisiel jest za rzadki można jeszcze dodać mąki ziemniaczanej a gdy jest za gęsty można dodać trochę wody i doprowadzić do wrzenia.

Zeberka




Ciasto przeze mnie zapomniane, smaczne i proste w przygotowaniu. Ostatnio miałam gości i szukałam przepisu na ciasto z tych składników jakie miałam w domu. Znalazłam ten przepis i przypomniałam sobie że dawno temu robiłam to ciasto bardzo często. Tym razem wykorzystałam przepis z bloga wypiecz wymaluj.

Składniki:
5 jajek
1,5 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy 2,5 szklanki mąki , olej i wodę.
Miksujemy wszystko a na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodać pozostałą mąkę, do drugiej kakao.
Do tortownicy wlewamy na środek po 1 łyżce ciasta na przemian jasnego i ciemnego .
Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180 stopni.

sobota, 13 lutego 2010

czwartek, 11 lutego 2010

Bunuelos czyli miniaturki pączki





Tłusty Czwartek warto wtedy nie paczyć na kalorie i skusić się na zjedzenie jednego pączka, a że czasem są małe to można zjeść ich kilka. Kiedyś tak słyszałam, że zjedzone pączki w Tłusty Czwartek nie idą w "biodra" ale jakby to była prawda to fajnie by było.
Chciałam tym razem upiec jakieś inne pączki niż te tradycyjne, które przez cały rok można kupić w sklepie. I znalazłam ten przepis na malutkie pączusie.

Przepis ten jest z książki Nigelly Lowson.

Składniki:
60ml. mleka
1 jajko
150g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka margaryny
olej
cukier puder

Przygotowanie:
W dzbanku mieszamy mleko i jajko.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę. zagniatamy ciasto ( ręcznie lub mikserem) na grudkowatą konsystencję. Następnie do miski wlewamy mieszaninę mleczno-jajeczną i wszystko mieszamy na gładką masę. Można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest zbyt klejące. do rondla wlewamy olej na głębokość 2,5 cm.
Z ciasta robimy małe pączki ( wielkości pomidora koktajlowego) i wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor.
Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem

wtorek, 9 lutego 2010

Pierożki z kurczakiem w ciescie francuskim





Jak zobaczyłam przepis na te pierożki z kurczakiem to pokusiłam się żeby je zrobić. Bardzo radko kleje pierogi gdyż nigdy nie byłam i nie jestem dalej sprawna w klejeniu ich, bo zawsze mi takie kulfoniaste wychodzą.
Może to danie podawane jest jako przystawka ale jako obiad równie dobrze smakuje na zimno i prosto z piekarnika.

Przepis pochodzi z bloga brulion z przepisami

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 puszka (325g) kukurydzy
2 łyżki mleka
3 łyżki śmietany 18% ja dałam jogurtu naturalnego
12 cebulek dymki ja dałam czerwoną czebulę
sol, pieprz, przyprawa do kurczaka
1 blok (500g) ciasta francuskiego
1 jajko

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z tłuszczu.
Kukurydze z puszki odsączamy i miksujemy w blenderze wraz z cebulą. Dodajemy mleko i wszystko miksujemy na w miarę gładka masę. Odsączonego kurczaka także w blenderze miksujemy i łączymy z masą z kukurydzy. Dodajemy jogurt naturalny. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy kwadraty. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi w trójkąt. Skręcamy brzegi.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim pierożki.
Pierogi pieczemy przez 25 minut do zarumienienia się w 200 stopniach.
Podawać możemy pierożki albo na cieple jak i na zimno.

niedziela, 7 lutego 2010

Spacerkiem na Mont Blanc






Ostatnio przeglądając jedną z książek Nigelli znalazłam ten przepis, spodobał mi się i zrobiłam go jako coś słodkiego do kawki. Wszystkim w domu smakowało.

Przepis ten pochodzi z książki "Nigella ekspersowo"

Składniki:
100g. gorzkiej czekolady
500 mil. śmietany kremówki
2 bezy (o średnicy 7-8 cm.)

Przygotowanie:
Kroimy gorzką czekoladę na drobno albo miksujemy w malakserze na dość drobne okruchy. Rozkładany czekoladę do 6 niewielkich pucharków.
Śmietanę ubijamy na nie zbyt sztywno a następnie kruszymy beze i miksujemy ją ze śmietaną.
Do każdego pucharka na czekoladę nakładamy bitą śmietanę i posypujemy okruchami drugiej bezy.
Wierzch deseru można posypać czekoladą albo ilością kakao.

Cesarskie rożki z kurczakiem






Cesarskie rożki z kurczakiem to po prostu tortille z kurczakiem. Jest to szybki sposób na obiad. Naprawdę szybki bo oprócz gotowania piersi z kurczaka samo przyrządzenie tortilli zajmuje nie dłużej niż 10 minut na obiad. Lubię takie szybkie dania zwłaszcza w weekendy gdy mąż się nigdzie nie spieszy i możemy się nacieszyć sobą.

Przepis tem jest Nigelly Lowson

Składniki:
300g. piersi z kurczaka
50g. majonezu
50g. sera żółtego
100g. sałaty lodowej
4 miękkie tortille kukurydziane
sól i pieprz

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka gotujemy przez około 1 godzinę, aż będą miękkie, które później kroimy w paski. Sałatę lodową także kroimy w paski.
W misce mieszamy ze sobą zimne ugotowane piersi z kurczaka i sałatę oraz dodajemy majonez. Następnie ścieramy na tarce ser żółty. Wszystko to doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tortille kładziemy na blacie i nakładamy na 1/4 powierzchni tortilli i zwijamy tortillę w rulonik.
Można także podgrzać tortille w mikrofali.

piątek, 5 lutego 2010

Zima z za okna






My nadal siedzimy i kurujemy się a tu za oknem taka piękna pogoda. A oto kilka zdjęć zimowych.

wtorek, 2 lutego 2010

Kopytka na słodko





I dopadło nas chorubsko, a dokładniej mojego małego synka rozłożyło. Taki biedniutki jest teraz i całkiem stracił apetyt więc chciałam mu ugotować coś lekkiego i pomyślałam o kopytkach. Niestety synek mało co zjadł.

Składniki:
20 dag. białego sera
1 jajko
1/2 szklanki mąki

Przygotowanie:
Biały ser rozcieramy dodajemy żółtko, mąkę oraz pianę z białek. Zagniatamy ciasto, następnie robimy cienki wałeczek i kroimy na cienkie paseczki
Wrzucamy kopytka na gotującą się osoloną wodę i gotujemy je około 5 min. aż kopytka wypłyną na wierzch .
Podajemy z bułką tartą i masłem posypane cukrem.