poniedziałek, 8 marca 2010

Pyszny jabłecznik






Gdy nagle przychodzą goście przepis na ten jabłecznik jest idealny.
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie.

Składniki:
250g margaryny
200g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki ekstraktu
4 jajka
400g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy, ostudzamy i ucieramy mikserem z cukrem, aromatem i jajkami. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę pszenną zmieszana z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dobrze ucieramy.
Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do formy połowę ciasta, następnie kładziemy jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych, utarte na tarce na grubych oczkach. Posypujemy cynamonem i wlewamy pozostałe ciasto, wyrównujemy wierzch.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50-60 minut.

Pizza z ziemniakami i serkiem brie







Jest to przepis który przez jakiś czas czekał na opublikowanie go na moim blogu.
Przepis na pyszną pizzę pochodzi z bloga brulion z przepisami, a przepis na ciasto do pizzy pochodzi z bloga Liski.

Składniki:
Placek do pizzy:
120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

Nadzienie na pizzę:
2 ziemniaki
kawałek serka brie
1 ząbek czosnku
suszony tymianek
odrobina oliwy
ćwiartka czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Placek na pizzę:
Wszystkie składniki zagniatamy, można mikserem. Formujemy kulę, smarujemy ją łyżką oliwy i odkładamy do miski na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przykrywamy ściereczką.

Nadzienie na pizzę:
Cebule kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry, zalewamy wodą i zagotowujemy i gotujemy jakieś 5-7 minut. Odcedzamy.
Serek brie kroimy w plasterki.
Ziemniaki, cebule i czosnek drobno kroimy i wkładamy do miseczki, wszystko polewamy odrobiną oliwy i wszystko razem mieszamy. Kładziemy nadzienie na pizze.
Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy serek brie i posypujemy tymiankiem. Następnie jeszcze pieczemy pizzę przez 5-10 minut.