sobota, 19 marca 2011

Kurczak z greckim sosie ziołowym z zapiekanymi ziemniaczkami






Mój prywatny święty mikołaj przyniósł mi najnowszą książkę Nigelly, która jest dla mnie inspiracją kulinarną. Więc próbuje przepisy z niej.
Przepis pochodzi z książki Nigelly Lowson "Kuchnia"

Składniki:
kurczak:
6 udek z kurczaka
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

sos grecki:
500 ml. naturalnego jogurtu
4 grube dymki lub 6 cienkich
1 zielona papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1/2 ogórka
2 łyżki koperku
sól i pieprz do smaku

ziemniaczki:
10 średnich ziemniaków
oliwa
pieprz, kminek papryka czerwona ostra i słodka do smaku

Przygotowanie:
kurczak:
Rozkładamy udka na blaszce ( albo w naczyniu żaroodpornym) polewamy je sokiem z cytryny, oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

ziemniaczki:
Ziemniaki dobrze myjemy, kroimy na średnie kawałki. Rozkładamy ziemniaki na blaszce i posypujemy przyprawami: pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą oraz kminkiem. Polewamy olejem.
Udka i ziemniaki pieczemy razem około 45 min.

sos grecki:
W tym czasie robimy sos. Do dużej miski wlewamy jogurt, wkrajamy do niego nożyczkami cebulę dymkę oraz papryczkę chilli drobno posiekaną i obraną z pestek. Następnie do jogurtu dodajemy wyciśniętą przez prasę czosnek oraz obrany i pokrojony na kawałki ogórek. Dodajemy zioła i wszystko blenderem miksujemy. Na sam koniec doprawiamy sos do smaku.

1 komentarz:

  1. Pieczone ziemniaki biorę w ciemno :D
    Kuraka też :D

    OdpowiedzUsuń