niedziela, 6 listopada 2011

Mus czekoladowo - kawowy

Dla starszego mojego chłopaka mus czekoladowo - kawowy.






Przepis jest z bloga Lawendowy dom.


Składniki:

225 g gorzkiej czekolady
50 g cukru pudru
30 ml mocnego espresso
30 g miękkiego masła
3 jaja
szczypta soli
125 ml śmietany 36%


Przygotowanie:

Przygotowanie:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić na ok. 15 minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie zmiksować z miękkim masłem i espresso. Białka oddzielić od żółtek. Zacząć ubijać je ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie sztywnieć, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Śmietanę również ubić. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, miksując cały czas na najwolniejszych obrotach. Następnie wmieszać do masy ubitą śmietanę i na końcu pianę z białek. Najlepiej robić to posługując się silikonową łopatką. Należy przy tym pamiętać, żeby ruchy były delikatne, koliste, od dna naczynia ku górze. Gotową masę przelać do miseczek lub pucharków o odstawić na min. 3 godziny, żeby stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz