niedziela, 6 listopada 2011

Żeberka w słodkim sosie kawowym

Na drugie danie zaproponowałam żeberka w słodkim sosie kawowym.






Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię.

Składniki:
1 kilogram chudych żeberek
3/4 szklanki ketchupu
3/4 szklanki mocnej kawy
2 pełne łyżki cukru
1 mała cebula (starta na tarce)
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz


Przygotowanie:
Żeberka kroimy w mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy i układamy w niezbyt dużym naczyniu żaroodpornym (ok 20x20 cm). Ketchup łączymy z kawą, cukrem, papryką sosem, octem i cebulą i taką zalewą polewamy mięso.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny od czasu do czasu odwracając mięso. Najlepiej rozpoznać czy mięso jest już idealnie miękkie, kiedy bez problemu odchodzi od kości.
Żeberka podajemy z ryżem, są takie smaczne, że nawet nie potrzeba do tego surówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz