sobota, 19 marca 2011

Kurczak z greckim sosie ziołowym z zapiekanymi ziemniaczkami






Mój prywatny święty mikołaj przyniósł mi najnowszą książkę Nigelly, która jest dla mnie inspiracją kulinarną. Więc próbuje przepisy z niej.
Przepis pochodzi z książki Nigelly Lowson "Kuchnia"

Składniki:
kurczak:
6 udek z kurczaka
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

sos grecki:
500 ml. naturalnego jogurtu
4 grube dymki lub 6 cienkich
1 zielona papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1/2 ogórka
2 łyżki koperku
sól i pieprz do smaku

ziemniaczki:
10 średnich ziemniaków
oliwa
pieprz, kminek papryka czerwona ostra i słodka do smaku

Przygotowanie:
kurczak:
Rozkładamy udka na blaszce ( albo w naczyniu żaroodpornym) polewamy je sokiem z cytryny, oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

ziemniaczki:
Ziemniaki dobrze myjemy, kroimy na średnie kawałki. Rozkładamy ziemniaki na blaszce i posypujemy przyprawami: pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą oraz kminkiem. Polewamy olejem.
Udka i ziemniaki pieczemy razem około 45 min.

sos grecki:
W tym czasie robimy sos. Do dużej miski wlewamy jogurt, wkrajamy do niego nożyczkami cebulę dymkę oraz papryczkę chilli drobno posiekaną i obraną z pestek. Następnie do jogurtu dodajemy wyciśniętą przez prasę czosnek oraz obrany i pokrojony na kawałki ogórek. Dodajemy zioła i wszystko blenderem miksujemy. Na sam koniec doprawiamy sos do smaku.

Kanapeczki na cieście francuskim




Lubię urozmaicać moim chłopaką jedzenie, zwłaszcza kanapki. Tak jak nie raz chyba już pisałam na blogu lubię zaserwować zwykłą kanapkę na inny troszkę sposób.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków sera żółtego
1 pomidory

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszcze i kroimy prostokąty. Pomidora kroimy na cienkie plasterki.
Na każdy prostokąt ciasta francuskiego kładziemy plasterek wędliny, pomidora oraz sera żółtego.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy około 30 minut.

piątek, 4 marca 2011

Gulasz meksykański




Kto mnie troszkę zna albo czyta mój blog wie że jestem osobą która lubi gotować ale także lubi sobie upraszczać życie i nie stać cały dzień przy garnkach tylko poświęcić ten czas na zabawę ze swoim synkiem. Gulasz to dobry sposób na szybki i smaczny obiad.

Składniki:
500g. szynki mielonej
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kminek, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra według smaku
olej do smażenia
ser żółty do posypania

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, następnie zalewamy mięso 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i czerwoną fasolę( razem z tą wodą z puszki, nie przepukujemy fasoli). Przyprawiamy gulasz do smaku według smaku. Taki gulasz gotujemy na małym ogniu około 40 - 50 minut.
Na sam koniec zagęszczamy gulasz zimną wodą z mąką ziemniaczaną.
Przy podaniu do gulaszu ścieram ( na tarce z dużymi oczkami) trochę sera żółtego.

Pączki z Twin Peaks







Mój setny post na blogu, niby mało a jednak dużo.
Z okazji Tłustego czwartku upiekłam pączki, pączki z filmu "Miasteczko Twin Peaks". Już wcześniej znałam ten przepis i nie raz serwowałam pe pączki rodzince.
Przepis wzięty z bloga every cake you bake

Składniki:
3/4 filiżanki miękkiego masła (pół kostki)
3/4 filiżanki cukru (180 g)
4 jajka
1,5 filiżanki maślanki
6 filiżanek przesianej mąki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy mikserem, następnie jeszcze raz zagniatamy ciasto rękami, aż będzie gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki - musi być luźne, ale nie kleić się do rąk.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawać kółka z dziurką w środku. Smażymy w rozgrzanym oleju na wolnym ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe smarować ulubioną glazurą albo posypać cukrem pudrem.