piątek, 13 stycznia 2012

Swojska zapiekanka mięsno warzywna

Dziś przedstawię Wam jeden z kilku pomysłów na kurczaka, a dokładniej na pałki z kurczaka. W mojej kuchni jak same się możecie przekonać często jest kurczak w całości albo jego części gdyż każdy go u mnie lubi. Dlatego zawsze szukam nowych pomysłów jak go przyrządzać. Tem przepis już kilka razy gościł na moim stole.

Przepis pochodzi z bloga gotuję, bo lubię.



Składniki:
5 pałek z kurczaka
1/2 kg małych ziemniaczków
200 g dobrej jakości kiełbasy (toruńska, podwawelska)
200 g małych pieczarek
2 czerwone cebule
2 średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
3 ząbki czosnku

Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki tymianku


Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, pokrojoną w grube plastry kiełbasę, ziemniaki w skórce, marchewkę, cebulę, pieczarki, przeciśnięty czosnek i paprykę.
Następnie całą zapiekankę posypujemy mieszanką przypraw.
Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach ok. 2 godziny. Pierwsze 75 minut pod przykryciem a następnie bez przykrycia by mięso i warzywa przyrumieniły się.

2 komentarze:

  1. Właśnie się zastanawiałam co zrobić z moim kurczakiem na jutro :-)) Dzięki za pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że mogę pomóc :) polecam się ma przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń