piątek, 18 maja 2012

Pstrąg w pietruszcze, cytrynie i czosnku

Tym postem chyba się narażę kilku osobą ale muszę się Wam do czegoś przyznać, doskonale wiem jak ryby są pyszne i  zdrowa ale bardzo mało ich jemy. Po prostu boję się ości. Wiem, wiem, powiecie że są filety są bez ości  i takie daję częściej je swoim dzieciaką ale i tak zawsze mam obawy. 
A u Was jak z tymi rybkami?
Dziś właśnie piekłam pysznego pstrąga, Najczęściej robię je w najprostszy sposób jak sie da i wydaje mi się, że ten przepis właśnie taki jest.

Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. 




Składniki:
2 pstrągi w całości, wypatroszone
5 plasterków cytryny
2 ząbki czosnku
4 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek




Przygotowanie:
Rybę posypujemy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wkładamy do  środka pietruszkę, pokrojony na drobno  czosnek i cytrynę. Z wierzchu polewamy oliwą z oliwek. Następnie tak przygotowaną rybę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja ją dałam na całą noc
A rano pieczemy w piekarniku około  40 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem, a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 minut. 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię rybki i to najlepiej świeże (nie mrożone) :-) Pysznie wygląda ten Twój pstrąg :-)
    Też ości się boję, dla dzieci staram się kupować ryby bez ości np. okonia morskiego. Ale niestety te ryby są trochę droższe :-( Kupuję je raz na jakiś czas :-o

    OdpowiedzUsuń