piątek, 8 czerwca 2012

Tarta z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Dziś będzie monotematycznie to znaczy rabarbar w trzech odsłonach. Wstyd się przyznać ale rabarbar w tym roku dopiero na dobre zagościł w mojej kuchni.
Pierwszy przepis to tarta z budyniem, rabarbarem i kruszonką, z bloga brulion z przepisami.




Składniki:
Ciasto na tarta:
250g maki
2 jajka
100g mała pokrojonego w kostke, niezbyt twardego
szczypta soli
100g cukru pudru


Nadzienie:
3 duże i długie gałązki rabarabaru
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
1 łyżeczka ekstratu z wanilii

Kruszonka:
100g maki
75g masła
75g cukru
1 łyżeczka ekstratu z wanilii



Przygotowanie:
Ciasto na tartę:
Mąkę wysypujemy na blat na srodku zrobic wgłębienie. Wkładamy tam maslo, cukier puder i sól, które ze sobą mieszamy palcami, dodając jajka, potem stopniowo mąke. Dobrze wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto dłoni, żeby bylo całkiem gładkie. Formujemy kule, owijamy folią  spozywcza i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Nadzienie:

Rabarbar myjemy, kroimy na kawalki ok. 1cm. wkładamy do miski, posypujemy cukrem i mieszamy oraz odstawiamy na bok.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając ekstrat waniliowy do mleka. Następnie ostudzamy.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki i nakładamy na formę do tarty tak aby przykryło całe dno i boki foremki. Nakłuwamy spód widelcem. Budyń wylewany na spód tarty a następnie układamy rabarbar odsączony z soku.

Kruszonka:
W misce rozdrabniamy palcami pokrojone na kawałki zimne masło z maka i cukrem, dodajemy następnie ekstrakt. Zagniatamy kruszonkę.

Na koniec tartę posypujemy kruszonką.
Pieczemy tartę około 35 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz