wtorek, 15 stycznia 2013

Ptysie z bitą śmietaną

Serdecznie witam Was w Nowym Roku.

Ostatnimi czasy w naszym domu hitem są ptysie z bitą śmietaną. Najbardziej nimi zajada się mój starszy synek choć młodszemu też smakują tylko takie puste. Im smakuje a ja piekę i ciesz się jak widzę ich radość w jedzeniu. Chyba nie ma nic przyjemniejszego dla matki.

Przepis jest z bloga Moje Wypieki    z moimi małymi modyfikacjami.





Składniki:
ciasto ptysiowe:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

masa śmietanowa:
250 g śmietany 30% kremówka
1/2 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:
ciasto ptysiowe:
W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Masę zostawiamy do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy do gładkości. Z ciasto za pomocą łyżki robimy ptysie i kładziemy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.  
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

masa śmietankowa:
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na gęstą śmietanę.

Wystudzone ptysie przecinamy na pół i smarujemy śmietanką, przykrywam drugą połówką.

6 komentarzy:

  1. Mmmmmm.... Zjadłabym.... Wyglada bardzo smakowicie :)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz na dziecięcą zabawę karnawałową :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest coś w tym:) choć na przyjęcie dla dużych dzieci też może być :)

      Usuń
  3. uwielbiam ptysie :) ale mnie kusisz:)

    OdpowiedzUsuń