poniedziałek, 11 lutego 2013

Chrust

Przepis może trochę nie aktualny bo już kilka dni temu był tłusty czwartek ale ja oczywiście cierpię na chroniczny brak czasu dla samej siebie i dopiero teraz przedstawiam Wam ten przepis.



Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli i śmietanę. Dobrze wyrabiamy by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cienko i nożem wykrajamy prostokąty. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy przez otwór. Smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączamy na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: