środa, 4 grudnia 2013

Wołowina po prowansalsku

REAKTYWACJA
Nie będę się tłumaczyć moją DDŁŁUUGGĄĄ nieobecnością, po prostu Przepraszam wszystkich którzy czekali na mnie i mam nadzieje że jeszcze ktoś tu o mnie pamięta.
 
Nie przedłużając ZACZYNAM, dziś przepis na pyszne aromatyczne polędwiczki wieprzowa.
Przepis pochodzi z bloga Fantazje kulinarne Magdy K.
 


 
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 marchewki
ząbek czosnku
sól
pieprz
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
olej
200ml śmietany 16-18 %


Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w średnio grube plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażyć mięso przez około 5 minut z obu stron, dodajemy marchewki pokrojone w cienkie plasterki.
Mięso oprószamy przyprawami, podlewamy wodą i dusimy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną, a następnie dodać do mięsa.
Dusimy wszystko razem pod przykryciem przez około 10 minut, może ciut dłużej, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos z pod mięsa jest za rzadki możemy go zagęścić dosypując mąki.   
Mięso podaję z ryżem.

2 komentarze:

  1. Dzięki za fajną inspirację :-) Ja już czasem nie mam pomysłu na obiady, szczególnie że moje dzieci lubią tylko pewne potrawy. Ale ile można? ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dag :) cieszę się że mogłam pomóc, może mój nowy przepis też ci się spodoba.

      Usuń