poniedziałek, 28 grudnia 2009

Kruche ciasteczka





Inne moje wypieki to kruche ciasteczka

Składniki:
300g. mąki
150g. cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
1 białko

Przygotowanie:
Kruche ciasto robimy z mąki, cukru, masła i jajka. Ciasto musi być gładkie i elastyczne ( gdy jest suche można dodać śmietany, a gdy rzadkie dodajemy mąki). Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy przyprawę do piernika. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego foremki. Ciastka bez przyprawy do piernika smarujemy białkiem.
Kruche ciasteczka pieczemy około 20 min. w temperaturze 200 stopni.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz