czwartek, 3 grudnia 2009
Pierniczki dla św. Mikołaja
Pierwsza partia ciasteczek, pierniczków świątecznych już upieczone i czekają cierpliwie do ozdobienia. Tylko nie wiem czy te pierniczki doczekają świąt ale będą dla świętego Mikołaja.
PIERNICZKI IMBIROWE
Składniki:
250g. mąki
125g. margaryny
100g. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
starta skórka z 1/2 cytryny
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę z imbirem mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym oraz przyprawami. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy. Gdy margaryna przybierze postać małych kawałków dokładnie obsypanych mąką wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na 20 min.
Po 20 min. rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami kształty.
Pieczemy pierniczki około 20 min. w temperaturze 180 stopni°C.
PIERNICZKI CYNANONOWO - MIODOWE
Składniki:
400g. mąki pszennej
150g. masła
3 żółtka
4 łyżki naturalnego płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy miód, cukier waniliowy oraz cynamon i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładany do lodówki na około 30 min. a po wyjęciu dokładnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy różne wzory.
Pieczemy pierniczki przez 15 min. w temperaturze 180°C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz