piątek, 4 grudnia 2009
Zapiekanka z tuńczykiem
Nie wiem zupełnie dlaczego bardzo często piekę zapiekanki o tej porze roku. Może dlatego że warto w takie szare zimne jesienne dni jest dobrze czasem zjeść coś naprawdę coś gorącego i sycącego a takim daniem jest właśnie zapiekanka z tuńczyka.
Składniki:
3 puszki tuńczyka w oleju własnym
paczka makaronu dowolnego, ja używam świderek
1 cebula, tym razem używałam czerwonej ale najczęściej używam zwykłej
mniejsza połowa koncentratu pomidorowego
kilka plastrów sera żółtego albo około 10dag. sera w kostce
Przygotowanie:
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy tuńczyka i przecier pomidorowy wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy razem z tuńczykiem.
Makaron z tuńczykiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ztartym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180-200°C.przez 20 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz